Vuelta a Espana 2023

Voeg tekst toe: Vuelta a Espana 2023

De Vuelta, ook wel gekend als de Ronde van Spanje, is een rittenkoers van drie weken in het wielrennen. Het is één van de drie grote ronden. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle gebeurtenissen in de Vuelta.

De Vuelta werd voor het eerst verreden in 1935. De eerste winnaar was de Belg Gustaaf Deloor. Sinds 1955 staat de Vuelta elk jaar op de kalender. In 2011 werd de wedstrijd ook opgenomen tot de WorldTour. Sinds 1995 wordt de Vuelta gereden in de late zomer. In de praktijk komt dit vaak neer op een begin in augustus en een einde in september. De meeste ritten worden dus op Spaanse bodem gereden, al worden er net als in de andere grote ronden ook uitstapjes naar het buitenland gemaakt.

Heras Vuelta-recordhouder

Recordhouder in de Vuelta is de Spanjaard Roberto Heras. De viervoudige winnaar was de beste in 2000, 2003, 2004 en 2005. De winnaar van de vorige edities komt ook al aardig in de buurt. Primoz Roglic won van 2019 tot 2021 drie jaar na mekaar de Vuelta.

In de Vuelta van 2022 wordt dus op zoek gegaan naar een opvolger voor Roglic. Tot de Vuelta-favorieten behoorde Roglic zelf ook opnieuw, op basis van zijn prestaties van de voorbije jaren. Simon Yates was in andere wedstrijden in Spanje al succesvol geweest en heeft eveneens al een grote ronde op zijn palmares staan. Ook Richard Carapaz, Joao Almeida en Girowinnaar Jai Hindley werden bij de kanshebbers genoemd. Net als ene Remco Evenepoel.

Goede generale repetitie voor Evenepoel

Voor Evenepoel is de Vuelta dit seizoen zijn grote doel uit het najaar. Het is de eerste grote ronde waar hij goed voorbereid aan de start staat. Vorig jaar ging Evenepoel ook van start in de Giro, maar toen had hij na een revalidatie nog onvoldoende basis. Na een veelbelovend begin moest Evenepoel na 17 ritten afstappen. Veel meer kans dat het toptalent van Quick-Step Alpha Vinyl deze keer wel een rol van betekenis kan spelen tot het einde. Met een overwinning in de Clasica San Sebastian zette Evenepoel in aanloop naar de Vuelta zijn potentieel nog eens in de verf.

Vooraf bleef Evenepoel voorzichtig met zijn het uitspreken van ambities en hield hij het op een top tien en een ritzege als doelstelling. Met twee sterke prestaties in twee bergritten in de eerste acht dagen toonde Evenepoel dat hij wel degelijk tot de beste renners in de Vuelta behoort en veroverde hij ook voorlopig de rode leiderstrui.

Laatste nieuws uit Vuelta a Espana 2023

Meer nieuws