Tour de Hongrie 2024

De Ronde van Hongarije is een rittenkoers door het Centraal-Europese land, die voor het eerst georganiseerd werd in 1925 en sindsdien - enkele periodes buiten beschouwing gelaten - jaarljks op de wielerkalender staat. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alle ontwikkelingen in en rond de Ronde van Hongarije

De Ronde van Hongarije maakt sinds 2005 deel uit van de ProSeries, het op twee na hoogste niveau in het mondiale wielrennen, na de WorldTour. Eerst was dat als een 2.2-wedstrijd, maar ondertussen staat de koers al iets hoger aangeschreven als een 2.1-wedstrijd. De lokale naam voor de Ronde van Hongarije is Magyar Körverseny. Zo spreekt de lokale bevolking dus de naam van deze wielerwedstrijd uit. Er wordt een plekje voor de Ronde van Hongarije voorzien in de loop van het wielerjaar. Vroeger stond de koers vaak in juli op de kalender, de laatste jaren is dat doorgaans in mei het geval. 

Nog geen Belg aan het feest in Hongarije

Met een eerste editie in 1925 is het nog een relatief jonge wedstrijd. Gezien het jaar van de oprichting zijn er zeker nog maar een beperkt aantal edities geweest. Door de politieke realiteit werd de Ronde van Hongarije niet georganiseerd tussen 1966 en 1992. Na de val van het communisme zorgde de Hongaarse federatie voor een terugkeer van de wielerwedstrijd. Er was nog eens een intermezzo van afwezigheid op de kalender van 2009 en met 2014. Wat opvalt op de erelijst, is dat het één van de weinige wedstrijden moet zijn die nog nooit door een Belgische wielrenner gewonnen werd. Dat heeft wellicht veel te maken met de lagere status die de Ronde van Hongarije vroeger genoot. Vaak zijn het renners uit die regio van Europa die in Hongarije aan het feest zijn. De Hongaren Laszlo Vida, Istvan Liszkai en Gyozo Török hebben de ronde van hun thuisland elk twee keer gewonnen. De Sloveen Zoltan Remak doet even goed. Zij zijn meteen de recordhouders. In de geschiedenis was maar liefst 19 keer een Hongaar de eindwinnaar.

Vorig jaar kreeg de rittenkoers wel een bekende winnaar in de persoon van Marc Hirschi. De Zwitser ging de Brit Ben Tulett en zijn landgenoot Yannis Voisard vooraf in het eindklassement. Dat werd al opgemaakt na de vierde etappe, wat voorzien werd als de voorlaatste rit. De vijfde en laatste rit werd immers geneutraliseerd wegens slechte weersomstandigheden. In elk geval zal er in de Ronde van Hongarije 2024 op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Hirschi. Het zal de tiende editie zijn van de koers sinds de laatste comeback op de kalender in 2015. Alle ploegen mogen zeven renners opstellen. Naast 8 WorldTour-ploegen, 8 ProTeams en 3 continentale ploegen zal ook een nationale ploeg van Hongarije meedoen.

Peter Sagan opvallendste deelnemer in Ronde van Hongarije

Marc Hirschi zal in de Ronde van Hongarije 2024 opnieuw van de partij zijn, de UAE-renner zal dus zijn eindzege van vorig jaar verdedigen. Mits vertoon van goede vorm is hij zeker weer een van de favorieten. Voorts zet de Ronde van Hongarije zich vooral in de kijker als de wedstrijd waarin Peter Sagan zijn comeback maakt op de weg. Sagan stopte eind vorig jaar met wegwielrennen, met de bedoeling om nog deel te nemen aan het mountainbiken op de Olympische Spelen. Sagan kiest er voor om in dit olympische jaar toch nog enkele wegkoersen te rijden en de Ronde van Hongarije is er daar dus één van. De Slovaak is dé blikvanger bij uitstek, wie weet kan hij zich nog eens in een sprint mengen. Andere aanwezige rappe mannen zijn Groenewegen en Cavendish. Vanuit Belgische ooghoek is er nog een opvallende naam onder de deelnemers in de persoon van Thibau Nys.

Parcours Ronde van Hongarije 2024

Het parcours voor de Ronde van Hongarije 2024 biedt voor ieder wat wils. De sprinters zijn meteen aan zet op het circuit van Hajduszoboszlo, na een openingsrit van 166 kilometer. Aan het eind van de tweede rit van Tokaj naar Kazincbarcika is het de vraag of de aanvallers of de sprinters het zullen halen. Het peloton komt dicht bij de Slovaakse grens. Er zullen dus wel wat fans van Sagan opduiken, uitkijken of de levende legende zich zelf in de debatten gaat mengen. De aankomst van de derde etappe ligt boven op de Kekesteto, de zwaarste klim in Hongarije. Kandidaat-eindwinnaars kunnen hier een eerste slag slaan. Ook rit 4 van Boedapest naar Etyek loopt langs een uitdagend parcours, het is finaal wellicht iets voor punchers. De slotrit vertrekt in Siofok en kent een aankomst boven in Pecs, daar zal het klassement beslist worden. 

Laatste nieuws uit Tour de Hongrie 2024

Meer nieuws