Belangrijke stap voor vrouwenwielrennen? Jolien D'hoore en collega's krijgen eigen vakbond

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 4 reacties
Belangrijke stap voor vrouwenwielrennen? Jolien D'hoore en collega's krijgen eigen vakbond

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Opvallend nieuwtje uit de wielerwereld want de vrouwelijke rensters kunnen voortaan een beroep doen op een eigen vakbond: 'The Cyclists' Alliance'. Die organisatie wil werk maken van een verhoogde veiligheid in het peloton verdere professionalisering.

In een persbericht geeft Iris Slappendel, een van de initiatiefneemsters van de vakbond, wat toelichting bij de oprichting van het orgaan: "We zullen samenwerken met de UCI en teams die bij de UCI geregistreerd zijn. In februari en april van dit jaar hebben we twee enquêtes gehouden om te weten te komen wat de grootste bekommernissen zijn en of er behoefte is aan een vakbond”, klinkt het.

Schrijnende toestanden

“De respons was ongelooflijk. Meisjes uit alle UCI-ploegen hebben gereageerd. In totaal kregen we meer dan tweehonderd reacties. De boodschap was bijzonder duidelijk: veranderingen zijn absoluut noodzakelijk om de sport te laten groeien en dat moet echt nú gebeuren.” Uit onderzoek van 'The Cyclists' Alliance' blijkft dat 46,9% van de wielrensters jaarlijks 5.000 euro of minder verdient. 17,5% zou zelfs helemaal niks verdienen. Er zou ook een manifest gebrek zijn aan juridische bijstand.

"We willen alle rensters vragen om ons te steunen zodat we de krachten kunnen bundelen en kunnen onderhandelen over een betere toekomst.” De vakbond wil nu eerst officieel erkend worden door de Internationale Wielerunie. Het doel is om dat geregeld te krijgen voor het WK in het Oostenrijkse Innsbruck.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties