Hoe komt het dat Wout van Aert ineens weer zo geweldig presteert? Zijn dokter vertelt het in geuren en kleuren

Glenn Bogaert
Glenn Bogaert
| 27 reacties
Hoe komt het dat Wout van Aert ineens weer zo geweldig presteert? Zijn dokter vertelt het in geuren en kleuren
Foto: © photonews

Wout van Aert zijn solo in Namen mocht gezien worden. De 23-jarige wereldkampioen vlamde als herboren door het slijk. Maar hoe kan dat zo ineens? In 'Het Laatste Nieuws' legt vaste dokter Peter T'Seyen uit wat zijn 'patiënt' precies gedaan heeft.

Het gewichtsverlies van Van Aert, die twee kilogram lichter staat, is een belangrijk gegeven in het verhaal. De 'Rainbow Warrior' rijdt gewoon rapper: "Dat is inderdaad een cruciaal element in het verhaal", klinkt het bij arts T'Seyen. "Vorige maand hebben we Wout fysiek nog een keer grondig getest. Ik vond al een tijdje dat hij een minder vinnige indruk maakte en dat hij er iets logger uitzag en we wilden weten hoe dat kwam."

Wat was er precies aan de hand? "Zijn bloed bleek in orde, maar de weegschaal toonde dat hij bijna 4 kilogram zwaarder was dan een jaar geleden. Voor alle duidelijkheid: die 4 kilogram, dat waren allemaal spieren. Want met een vetpercentage van 6,3% scoorde Wout nog altijd zéér goed. Alleen is hij iemand die door training heel snel spiermassa kweekt."

Diëtiste van Van Avermaet en Thiam

En net dat vormt een probleem volgens de dokter: "Dat is niet altijd functioneel. Het moderne veldrijden is een zeer explosieve sport, met veel korte inspanningen, op en af de fiets springen, optrekken na elke bocht. Daarbij is extra gewicht geen voordeel. Op mijn aanraden is Wout vlak voor zijn stage gaan samenzitten met Stefanie Scheirlynck. Zij is de diëtiste van Greg Van Avermaet en Nafi Thiam, wereldtop in haar vak."

De inbreng van de topdiëtiste heeft prompt geloond: "Ze hebben een heel intensieve babbel gehad over wat Wout kan doen met zijn voeding. De details laat ik aan hen, maar het heeft duidelijk iets opgeleverd. Ik heb Wout ondertussen een keer of drie gehoord na zijn stage en voor mij is hij een andere Wout. Niet alleen ziet hij er scherper uit, hij communiceert ook anders."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties