Waarom wonderkind aan start van Ronde van Frankrijk goede zaak is

Kevin Vanbuggenhout
| 2 reacties
Waarom wonderkind aan start van Ronde van Frankrijk goede zaak is
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het Colombiaanse supertalent Egan Bernal gaat dit jaar nog zijn eerste grote ronde rijden. Team Sky is van plan om hem al in de Ronde van Frankrijk op te stellen en niet in de Vuelta. Dat kunnen we alleen maar toejuichen.

Er zijn een aantal redenen waarom Sky wellicht met Bernal naar de Ronde van Frankrijk trekt. Ten eerste willen ze zijn huidige vorm verzilveren. Bernal maakte enorm veel indruk in de jongste Ronde van Californië. Daar won de voormalig mountainbiker niet alleen de tweede en zesde rit, maar ook het eind-en jongerenklassement. In zijn eerste grote ronde ziet zijn ploeg hem natuurlijk graag in topvorm. Niet te lang wachten dus. Tot juli moet Bernal dit zeker kunnen aanhouden.

STRESSFACTOR

Voorts is er ook de stressfactor. Hoe getalenteerd hij ook mag zijn, het gaat zijn eerste ervaring worden in zo'n lange rittenkoers. Dan kun je hem best niet teveel druk opleggen. In de Vuelta zou hij omwille van zijn talent altijd tot de kransje kandidaat eindwinnaars worden gerekend, ondanks zijn jonge leeftijd. Daar gaan ook tal van verplichtingen mee gepaard. Laat hem dan maar zijn ding doen in Frankrijk, waar een andere renner van zijn ploeg in principe start als kopman.

MET FROOME OF NIET?

In principe, want het is nog altijd niet helemaal zeker dat Chris Froome mag starten. Dat is wel waar men bij Sky vanuit gaat. Valt het tegen, dan heeft het met Bernal iemand klaar staan die bergop ook mee voor vuurwerk kan zorgen. De Engelse topploeg heeft natuurlijk nog wel enkele andere klimmers in de wachtkamer staan, maar het is toch goed om op voorhand te weten dat je sowieso je plan A niet helemaal overboord hoeft te gooien als de kopman wegvalt.

Ook de wielerliefhebber kan alleen maar gebaat zijn bij het aantreden van Bernal in Frankrijk. Hij is een klimtalent zoals we misschien in jaren niet meer gezien hebben en de Tour blijft het summum van het wielerseizoen. De vergelijking met Quintana is snel gemaakt, maar gezien zijn prestaties in zijn eerste jaar mogen we ons de vraag stellen of Bernal niet nog iets beter is. Dus ja, natuurlijk willen we hem in de Ronde van Frankrijk aan het werk zien.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties