Belgische advocaat zag al precedent voor het weren van Chris Froome: "Perfect vergelijkbaar met zaak-Boonen"

Belgische advocaat zag al precedent voor het weren van Chris Froome: "Perfect vergelijkbaar met zaak-Boonen"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De beslissing van het ASO om Chris Froome uit de Ronde van Frankrijk te houden, zorgt uiteraard voor nogal wat ophef. De vraag is: heeft het ASO wel het recht om dit te doen? Advocaat Johnny Maesschalck heeft er zijn twijfels over.

Hij is de advocaat die Tom Boonen bijstond toen die in 2009 was betrapt op het gebruik van cocaïne. Boonen werd door de ASO verboden om deel te nemen aan de Tour, maar ging in beroep en kreeg gelijk bij het CAS. Uitgezonderd het feit dat Boonen buiten competitie betrapt werd en de test van Froome er kwam tijdens de Ronde van Spanje, zijn er mogelijk dus wel gelijkenissen.

"We zitten met een perfect vergelijkbare zaak", beweert Maesschalck in HLN. Heeft het ASO dan wel een been om op te staan? "Ik heb er mijn mening over. Als jurist - zonder emoties en zonder het over de ethische vraag te hebben - is er voor mij geen zaak-Froome."

VERPLETTERENDE VERANTWOORDELIJKHEID

Maesschalck keurt de handelswijze van de ASO en de UCI niet goed. "Ze hebben een verpletterende verantwoordelijkheid. Ze creëren een kader waarin het voor Froome heel gevaarlijk kan worden om in Frankrijk te koersen. Als hij straks de Tour rijdt, volstaat het dat één Fransman op een berg tot actie over gaat, en dat Froome zich bedreigd voelt."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties