Ex-coach van Sven Nys over absurde idee van Andrea Tafi: "Hij kan in Roubaix geen rol van betekenis spelen tegen toppers als Sagan"

Redactie
| 7 reacties
Ex-coach van Sven Nys over absurde idee van Andrea Tafi: "Hij kan in Roubaix geen rol van betekenis spelen tegen toppers als Sagan"

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

52 is hij intussen, maar ex-winnaar van Parijs-Roubaix Andrea Tafi wil zich nog eens opladen om deel te nemen aan de 'Helleklassieker'. "Misschien moet hij kunnen starten en eindigen, maar dan wel in de achtergrond", zegt coach Paul Van Den Bosch.

Van Den Bosch was jarenlang de coach van Sven Nys en begeleid nu onder meer Tim Wellens. Maar wat vindt hij van het absurde idee van Tafi? "Het is uiteraard nog mogelijk om bepaalde prestaties te leveren. Ook op zijn leeftijd"", klinkt het bij Sporza. "Vooral prestaties waarbij het uithoudingsvermogen een grote rol speelt. Dat houdt het langste stand."

"Explosiviteit en maximale kracht nemen heel snel af, uithouding kan vrij lang intact blijven. Zeker als Tafi na zijn actieve carrière in vorm gebleven is door al dan niet veel te fietsen. Ik heb begrepen dat Tafi nog altijd echt in vorm is. Dan bestaan er mogelijkheden voor een getalenteerd renner als hij om te starten in Parijs-Roubaix", weet Van Den Bosch. 

Geen rol van betekenis

"Misschien moet hij ook wel kunnen eindigen, maar dan wel in de achtergrond. Het is onmogelijk dat Tafi nog enige rol van betekenis gaat spelen tegen toppers als Sagan. In de verre achtergrond Roubaix halen, moet mogelijk zijn. Met een heel goede voorbereiding uiteraard."

Al zijn er ook heel wat vragen of dit een slimme beslissing is. "Natuurlijk kun je je de vraag stellen of dit verstandig is", zegt Van Den Bosch. "Het is een extreme uitdaging en iemand van 52 hoeft zich niet meer te gaan meten met iemand van 28. Bovendien kan het ook nog eens schadelijk zijn voor zijn gezondheid. Iemand van 52 is niet meer geschikt om zo zwaar te trainen en dergelijke inspanningen te doen."

"Het is bekend dat sporten en bewegen gezond is voor mensen. Maar van het ogenblik dat bepaalde limieten worden overschreden, is het niet meer gezond", vervolgt de coach. "Er zijn uiteraard renners die tot hun 40e goed kunnen presteren. Maar er is nog altijd een groot verschil met iemand van 52. De impact van de jaren is groot en per jaar is er een verlies van capaciteit", besluit Van Den Bosch. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties