Lang geen toeval dat Joris Nieuwenhuis steeds meer aan de oppervlakte komt

Lang geen toeval dat Joris Nieuwenhuis steeds meer aan de oppervlakte komt
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Hij is nog altijd amper 22 jaar. Toch heeft de veldritwereld Joris Nieuwenhuis intussen al goed leren kennen. In die mate zelfs dat de grote jongens stilaan al met hem beginnen rekening te houden. Niet onlogisch, want de door de Nederlander gemaakte progressie komt niet uit de lucht vallen.

Door wereldkampioen te worden bij de beloften, toonde hij zijn potentieel al. Graag had hij vorig jaar al van zich doen spreken bij de elite. Met een jaartje vertraging is het er nu allemaal aan het uitkomen. Nieuwenhuis maakte al snel aansluiting met de subtop. Dat resulteerde in een reeks zesde plaatsen in Ronse, Niel en Hamme.

Het siert hem dat hij zich hiermee niet tevreden stelde. De renner van Sunweb had het er steeds over hoe hij graag enkele keren top vijf wilde rijden. Zo geschiedde ook: een vierde plaats werd het in Namen, een derde plek en dus een eerste podium in Heusden-Zolder.

VERTROUWEN HET CODEWOORD

Voor een jonge gast als Nieuwenhuis is vertrouwen het codewoord. Het is niet onlogisch dat als je als 'new kid on the block' tussen die toppers komt, dat je dan ietwat geïntimideerd bent. Al is dat niet de indruk die Nieuwenhuis geeft. Hij steekt zich niet weg. Maar het voortouw nemen tussen de grootste kleppers is nog iets anders.

Als je dan al vroeg in het seizoen enkele resultaten neerzet, kan dat alleen maar helpen. Het vertrouwen neemt toe, het gaat lekker draaien en vervolgens loopt het alsmaar beter. Dat was ook duidelijk te zien in Heusden-Zolder: Nieuwenhuis bouwde daar voort op zijn uitstekende cross op de Citadel in Namen.

PRIMA HARDRIJDER

Wat in zijn voordeel spreekt, is dat hij een goede hardrijder is. Tegen het einde van een cross kom je wel al eens alleen te zitten. In zo'n situatie kan hij zeker zijn streng trekken. Een late inzinking of vele plaatsen verliezen in het slot, hoeven we van onze noorderbuur niet te verwachten. Eens het middenstuk van de koers goed te zijn doorgekomen, zet hij gewoon door tot het einde.

Op dat gebied komt het ook van pas dat Nieuwenhuis vanuit de opleidingsploeg van Sunweb al ervaring opgedaan heeft op de weg. Zo werd hij negende in de Antwerp Port Epic. Velen boeken eerst succes in het veld om nadien de overgang te maken naar de weg. Maar iedereen stippelt zijn eigen weg uit en in Nieuwenhuis zijn geval lijkt het afgelegde traject hem enkel sterker te maken.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties