Titelverdediger verlengt wereldtitel bij junioren, Meeussen en Cortjens pakken zilver en brons

Titelverdediger verlengt wereldtitel bij junioren, Meeussen en Cortjens pakken zilver en brons
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Belgische junioren waren op de afspraak in de eerste koers op het WK veldrijden. Alleen moesten ze er eentje voor zich dulden. Ben Tulett reed een ijzersterke wedstrijd en werd voor het tweede jaar op rij wereldkampioen bij de junioren. De eerste ereplaatsen waren voor Meeussen, Cortjens en Nys.

Bij het ontstaan van een eerste kloofje waren Meeussen en Cortjens niet echt mee. Nys was als enige Belg voorin vertegenwoordigd. Op een lang recht stuk kwam het wel tot een hergroepering en ontstond er een kopgroep van een elftal renners, waar alle Belgische troefkaarten wel van de partij waren.

Nadat Nys even de post in moest, werd hij enigszins teruggeslagen. Cortjens was inmiddels op toerental gekomen en zette een paar keer fors aan. Enkel Meeussen had een antwoord in huis. De Brit Tulett en de Nederlander Ronhaar zaten hen nog wel op de hielen en konden later komen aansluiten.

TULETT NEEMT INITIATIEF

Titelverdediger Tulett ging zelfs volop initiatief nemen. Voor Ronhaar was het eerder harken en hij moest er dus opnieuw weer af. Tulett daarentegen voelde zich kiplekker op de schuine kanten en bleef vol doortrekken. De Belgen waren zo op achtervolgen aangewezen en moesten toch al snel zes seconden goedmaken.

De kloof werd ook alleen maar groter. Tulett had de goede tred te pakken en liep verder uit richting de vijftien seconden. In de achtervolging op hem leek Meeussen over de beste benen te beschikken. Nog daarachter kreeg Ronhaar het gezelschap van de Fransman Thomas en later ook van Thibau Nys.

VOORSPRONG VAN DE LEIDER GROEIT

In aanloop naar de laatste ronde deed de eerste jongeman in de koers er nog een klets bij: Meeussen en Cortjens kregen meer dan een halve minuut aan de broek. Het verschil met de renners achter hen was minder groot. Nys geraakte even weg van Ronhaar en Thomas, al zag hij de Nederlander later wel terugkeren.

In de slotfase kon Tulett het iets rustiger aan doen en moest hij enkel nog veilig en wel de aankomst halen. De posities in de top vier wijzigden niet meer. Een nieuwe wereldtitel dus voor Tulett, de zilveren medaille voor Meeusen en brons voor Cortjens. Nys beslechtte de strijd om de vierde plaats in zijn voordeel.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties