Grootschalige dopingzaak treft Marcel Kittel in zijn ziel: "Dit is al jaren gaande"

Grootschalige dopingzaak treft Marcel Kittel in zijn ziel: "Dit is al jaren gaande"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Operatie Aderlass hakt er zwaar in in heel Oostenrijk en Duitsland en dus ook bij Marcel Kittel. De sprinter van Katusha ziet het ook invloed hebben op de stad waar hij vandaan komt. Hij noemt de hele zaak een enorme wake-upcall voor het wielrennen.

"Aderlass speelt zich in mijn thuisstad Erfurt af", verklapt Kittel in HLN. "Op twee kilometer van het appartement waar ik heb gewoond. Het is erg schadelijk voor de reputatie van mijn stad, te moeten lezen dat dokter Mark Schmidt een Fuentes-achtig dopingnetwerk heeft opgericht. Het kan niet anders of er moeten meer namen dan die 21 sporters zijn betrokken. Dit is al jaren gaande."

Dopingzondaar Georg Preidler is een ex-ploegmaat van Kittel. "Als ik zijn getuigenis lees, besef ik dat dokter Mark Schmidt precies weet hoe hij zwakke mensen kan vinden, misbruik van ze maken om ze iets te verkopen wat niet kan. Zoals een goede autoverkoper e een auto kan verkopen die je niet wilt."

Doping is een maatschappelijk gegeven 

Hoe dan ook moet de wielerwereld dus waakzaam blijven voor doping. "Het is een illusie te geloven dat wielrennen, of een andere sport, ooit honderd procent schoon zal zijn. Doping is een maatschappelijk gegeven. Operatie Aderlass is een wake-upcall. Jonge wielrenners moeten gecoacht worden, ze moeten zich bewust worden van de echte waarde van de sport."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties