Het kan veiliger: Airbags voor wielrenners zijn al op de markt en kunnen drama's vermijden

Arjen T'Sjoen
| 11 reacties
Het kan veiliger: Airbags voor wielrenners zijn al op de markt en kunnen drama's vermijden

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het verschrikkelijke drama rond Bjorg Lambrecht zet toch wel aan tot nadenken. Kan het niet allemaal wat veiliger in de toekomst? De technologie is er alvast wel, maar nu moet er ook nog iets mee gedaan worden.

Bert Celis, coördinator van het kenniscentrum voor wielrennen Bike Valley, reageerde in Het Nieuwsblad: "We hebben nog lang niet alles gedaan om wielrenners zo goed mogelijk te beschermen. Er bestaan airbags en binnen de vijf a tien jaar zou het verplicht moeten zijn in het wielerpeloton."

Twee systemen

Op dit moment bestaan er twee systemen: "In de motorsport dragen ze al pakken met ingebouwde airbags die de ribbenkast beschermen, dit kan in het wielrennen ook. Verder is de hoofdbescherming uiteraard ook belangrijk, in Scandinavië is er op dit moment al een systeem dat opblaast wanneer je dreigt te vallen. Het is nu nog voor de recreatieve fietsers, maar de technologie evolueert snel."

Meer gewicht

Een strijdpunt zou het beetje extra gewicht zijn, volgens Celis compleet verwaarloosbaar: "Je kan er zelfs een aerodynamisch voordeel uithalen. In de Formule 1 werd ook getwijfeld met de invoering van de halo, maar na het overlijden van Ayrton Senna werd er resoluut voor extra veiligheid gekozen." 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties