Bijzonder sterke Philippe Gilbert is niet te houden op monsterlijke slotklim en wint in de Ronde van Spanje

Arjen T'Sjoen
| 47 reacties
Bijzonder sterke Philippe Gilbert is niet te houden op monsterlijke slotklim en wint in de Ronde van Spanje
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Na een overgangsetappe gewonnen door de Bask Mikel Iturria maakten de renners zich op voor de lastige rit naar Bilbao. Het was opnieuw aan de vluchters met dit keer een Belg in de hoofdrol.

Na een bijzonder snelle aanvangsfase konden de eerste renners pas wegrijden op een dikke 60 kilometer van de aankomst. Er reed een omvangrijke groep van 19 renners weg met onder meer Philippe Gilbert, Tim Declercq, Tosh Van der Sande, John Degenkolb, Nikias Arndt, Felix Grossschartner en Alex Aranburu.

Jumbo-Visma liet na 100 verschroeiende kilometers wat begaan, maar opnieuw duurde dat niet lang. Movistar nam in dienst van Alejandro Valverde over en het tempo ging meteen weer de lucht in. Op de lastige Alto de Urruztimendi moest John Degenkolb al meteen afhaken voorin, Robert Gesink (Jumbo-Visma) legde het peloton intussen een stevig tempo op.

Aanval Grossschartner

Op de volgende lastige pukkel (Alto el Vivero) trok de Oostenrijkse klimmer Felix Grossschartner ten aanval. Hij pakte een halve minuut en kreeg Tsgabu Grmay na een lange achtervolging met zich mee. De groep Gilbert zag het duo steeds verder uitlopen, maar dankzij een ijzersterke Tim Declercq werden de twee weer ingerekend. Op de verschrikkelijk lastige Alto de Arraiz (2,2 km aan 12 procent) kon het echte vuurwerk beginnen.

De eerste aanval was die van Philippe Gilbert. Hij trok enorm hard door en kreeg Fernando Barcelo (Euskadi-Murias) mee, maar die moest al snel afhaken. Het verschil groeide en Gilbert leek op weg naar de zesde ritzege in de Ronde van Spanje uit zijn carrière.

Lopez test de concurrentie

In het peloton probeerde Miguel Angel Lopez het met een demarrage. Leider Primoz Roglic dichtte het gat en kreeg ook Nairo Quintana, Marc Soler, Alejandro Valverde en de verrassende Carl Frederik Hagen mee. Afscheiding kwam er uiteindelijk niet waardoor Primoz Roglic ook na vandaag zijn ruime voorsprong kan behouden in het klassement.

In de spits van de koers namen de Spaanse achtervolgers (Aranburu en Barcelo) wat meer risico, maar de vogel was gaan vliegen. Philippe Gilbert die in volle voorbereiding is op het WK pakt zo zijn derde overwinning van het seizoen. Alex Aranburu eindigde als twee, Fernando Barcelo was derde. In het klassement zijn er net zoals gisteren geen grote veranderingen. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties