UCI-voorzitter wil wielerkalender stevig hervormen: wat zijn de gevolgen voor de Vlaamse klassiekers?

UCI-voorzitter wil wielerkalender stevig hervormen: wat zijn de gevolgen voor de Vlaamse klassiekers?
Foto: © photonews

UCI-voorzitter David Lappartient wil de kalender in het wielrennen stevig hervormen. Wat zijn de gevolgen voor de Vlaamse voorjaarsklassiekers?

Het plan van UCI-voorzitter David Lappartient is om de kalender vanaf 2026 te hervormen voor de periode tot 2028. Daar zijn drie redenen voor: overlap van WorldTour-koersen, klimaatverandering en de ecologische voetafdruk. 

Die overlap op de kalender is er bijvoorbeeld met de Omloop Het Nieuwsblad en de UAE Tour alsook met Parijs-Nice en Tirreno-Adriatico. Daar wil Lappartient zo veel mogelijk van afstappen, zoals sinds 2016 bij het vrouwenwielrennen het geval is. 

Door de klimaatveranderingen zullen wedstrijden een andere plaats op de kalender krijgen, de ecologische voetafdruk wil Lappartient verminderen door in dezelfde regio voor een bepaalde tijd veel koersen te rijden. 

Vlaamse klassiekers

De UCI-voorzitter haalt zelf het voorbeeld aan van de Vlaamse klassiekers. "Twee, drie weken lang zit het hele peloton in één regio. De meeste teams blijven zelfs in hetzelfde hotel, en van daaruit trekken ze naar de wedstrijden. Zo hoort het", zegt hij bij Het Nieuwsblad. 

Ook over de plaats op de kalender is voor Lappartient niet veel discussie nodig. "Tot nader order zie ik geen reden om iets te wijzigen aan de plek van de Belgische voorjaarswedstrijden op de kalender. Tenzij iemand goede argumenten kan aandragen en mij van mening kan doen veranderen."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties