Ronde van Vlaanderen 2024

De Ronde van Vlaanderen 2024 is de 108e editie van deze grote wielerklassieker bij de mannen. Bij de vrouwen zal de 21e editie georganiseerd worden. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Ronde van Vlaanderen.

Als één van de vijf grote Monumenten uit het profwielrennen maakt de Ronde van Vlaanderen uiteraard deel uit van de WorldTour. Het vormt ook het hoogtepunt van de Heilige Wielerweek, zoals dat in Vlaanderen wordt genoemd, met Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen die hieraan voorafgaan. De Ronde van Vlaanderen gaat door op Pasen en zal dit jaar dus verreden worden op zondag 31 maart 2024.

Opvolgers voor Pogacar en Kopecky

Er is een akkoord tussen Brugge en Antwerpen om elk om beurt de start van de Ronde van Vlaanderen te organiseren. Aangezien Brugge vorig jaar nog het peloton ontving, zal de Ronde van Vlaanderen 2024 van start gaan in Antwerpen. De aankomst ligt nog altijd in Oudenaarde. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger en opvolgster voor Tadej Pogacar en Lotte Kopecky, die beiden Vlaanderens Mooiste vorig jaar op hun palmares hebben gezet. Voor Pogacar was het de eerste maal dat dit hem lukte, na een resem indrukwekkende demarrages op de hellingen die Mathieu van der Poel deden kraken. Voor Kopecky was het al de tweede keer dat ze de droom kon beleven om voor eigen volk de Ronde te winnen.

De grootste wijziging in het parcours, afgezien van de startplaats, is dat de eerste honderd kilometer van de koers hertekend zijn in functie van de veiligheid en om het peloton nog meer ruimte op de baan te geven. Nadien zal de Hoogmis verder gaan met de gebruikelijke finale. Dat is een tocht langs allerlei iconische hellingen, met de Hotond, de Oude Kwaremont en de Paterberg die verschillende keren beklommen moeten worden. Op de top van de Paterberg zijn alle hindernissen achter de rug en wachten nog dertien vlakke kilometers naar Oudenaarde. De totaal af te leggen afstand bedraagt 270,8 kilometer.

Hoofddoel voor Van der Poel en Van Aert

Verschillende toppers hebben van de Ronde in 2024 opnieuw één van hun hoofddoelen gemaakt. Dan denken we in de eerste plaats aan Mathieu van der Poel en Wout van Aert, de twee kanjers die doorheen hun carrière mekaar keer op keer zijn tegengekomen. Titelverdediger Tadej Pogacar heeft dan weer aan het begin van het jaar duidelijk gemaakt dat de Ronde dit jaar niet op zijn programma zou staan. Al één belangrijke concurrent minder dus voor Van Aert, die zelf wel met een groot nadeel te maken heeft. Meesterknecht Christophe Laporte moest door ziekte een groot deel van het voorjaar schrappen en zal ook niet op tijd hersteld zijn om de start van de Ronde van Vlaanderen te halen.

Dat is een streep door de rekening van Visma-Lease a Bike, maar dat betekent niet dat Wout van Aert de droom om de Ronde te winnen uit zijn hoofd moet zetten. Met een gloednieuwe aannpak - meer tijd op hoogtestage in Spanje en het missen van de Strade Bianche en Milaan-Sanremo - heeft Van Aert naar dit moment toegewerkt. Al moet gezegd dat Van der Poel toch nog wel een streepje voor heeft en de absolute topfavoriet is. De voorbije jaren is al gebleken dat de Ronde op het lijf van Van der Poel geschreven is en zijn overwinning in de E3 Saxo Classic onderstreept nog eens de capaciteiten van de wereldkampioen.

Pedersen uitdager van Van Aert en Van der Poel

Bij de andere kanshebbers denken we al snel aan Mads Pedersen, want de Deen heeft in Gent-Wevelgem getoond dat het mogelijk is om Van der Poel te verslaan. Bovendien kan Pedersen bij Lidl-Trek rekenen op een sterk collectief, waardoor ook ploegmaat Jasper Stuyven wel eens een belangrijke rol zou kunnen spelen. Ook bij de ploegen van Van Aert en Van der Poel houden ze nog iemand achter de hand, met Matteo Jorgenson bij Visma-Lease a Bike en Jasper Philipsen bij Alpecin-Deceuninck. Al zullen de kopmannen het in deze wedstrijd wel absoluut zélf willen afmaken. Voorts is het uitkijken of outsiders als Tim Wellens, Matej Mohoric of Stefan Küng niet voor een verrassing kunnen zorgen. 

Bij de vrouwen is het onmogelijk om voor de rol van topfavoriete naast Lotte Kopecky te kijken, na haar geweldige overwinningen in 2022 en 2023. Slaagt ze in 2024 erin om er drie op een rij van te maken? Het zou haar een nog straffere plek in de geschiedenisboeken bezorgen. 

Laatste nieuws uit Ronde van Vlaanderen 2024

Meer nieuws