Ronde van Vlaanderen 2023

De Ronde van Vlaanderen 2023 is de 107de editie van 'Vlaanderens Mooiste'. De Ronde van Vlaanderen is het tweede Monument van het seizoen, na Milaan-Sanremo, en zal plaatsvinden op zondag 2 april 2023. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Ronde van Vlaanderen.

Terugblik op Ronde van Vlaanderen 2022

De Ronde van Vlaanderen 2022 moest het stellen zonder de Belgische favoriet Wout van Aert, die op de valreep moest afzeggen met een coronabesmetting. Bijgevolg was de aandacht volop gericht op Mathieu van der Poel en de debuterende Tadej Pogacar. De Sloveen bleek zo'n groot supertalent dat hij ook met de Vlaamse hellingen wel raad weet. Pogacar was duidelijk de beste op de hellingen. Van der Poel moest tot aan het gaatje gaan, maar slaagde er als enige wel in om hem te volgen. De finale beheerste Van der Poel meesterlijk. Dat Van Baarle en Madouas in de slotmeters nog terugkeerden, kwam hem niet slecht uit. Pogacar liet zich ringeloren in de sprint en eindigde nog naast het podium. Van der Poel schreef de Ronde al voor de tweede keer op zijn palmares, Van Baarle werd tweede en Madouas derde. 

Scherprechters

De Ronde van Vlaanderen start in 2023 voor de eerste keer sinds 2016 in Brugge. Er is een overeenkomst gesloten tussen steden Brugge en Antwerpen om beurtelings de start van de Ronde van Vlaanderen te organiseren. Voor het eerst sinds het ontstaan van dat akkoord is het aan Brugge om de Ronde te ontvangen. De aankomst van de Ronde van Vlaanderen ligt zoals elk jaar overigens in Oudenaarde.

De scherprechters uit deze wedstrijd liggen ook dit jaar in de finale van de Ronde van Vlaanderen. Daar wordt meestal de wedstrijd beslist, want de hellingen volgen elkaar in sneltempo op. Zo komt in de finale de Taaienberg, Kruisberg, Oude Kwaremont (waar het peloton dan al een derde keer over moet) en de Paterberg (tweede passage op deze klim). Na zo'n lastige wedstrijd zullen deze hellingen extra zwaar aanvoelen in de finale.

Grootste favorieten

Bij de grootste Ronde van Vlaanderen-favorieten komen vaak grotendeels dezelfde namen terug, al is er hier en daar wel een naam die aan het rijtje kanshebbers moeten toegevoegd worden. Dit jaar is dat bijvoorbeeld Julian Alaphilippe, die terugkeert naar de Ronde. De Fransman is wellicht de beste troef van Soudal Quick-Step, al heeft Kasper Asgreen de Ronde al eens gewonnen. Voor Tadej Pogacar wordt het zijn tweede deelname op rij. Zij gaan dus het vuur aan de schenen leggen van de twee renners die elk seizoen van deze wedstrijd wel een groot doel maken, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Ook enkele ploegmaats van Van Aert bij Jumbo-Visma, zoals Dylan van Baarle en Christophe Laporte, zouden kunnen winnen. 

Laatste nieuws uit Ronde van Vlaanderen 2023

Meer nieuws
 Uitslag