Giro d'Italia Women 2024

De Giro d'Italia Women is de nieuwe officiële naam voor de Ronde van Italië voor vrouwen. De Giro d'Italia Women 2024 wordt de 35e editie van de Giro voor vrouwen. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alle ontwikkelingen in en rond de Giro voor vrouwen

In 1988 werd de vrouwelijke tegenhanger van de Giro voor het eerst georganiseerd. In al die jaren heeft deze wedstrijd verschillende namen gekend. Het werd de Giro Donne genoemd, de Giro Rosa en de Giro d'Italia Internazionale Femminile, om nu door het leven te gaan als de Giro d'Italia Women. Het is dus een rittenkoers doorheen Italië, zoals de grote ronde dat ook is bij de mannen. Het heeft meestal een plekje op de kalender op het einde van juni of begin juli. Het is een wedstrijd uit de Women's WorldTour. Recordhoudster Fabiana Luperini heeft vijf eindzeges op haar palmares. Door haar laatste succes in 2008, tien jaar na haar vorige overwinning, houdt de Italiaanse de Nederlandse toppers Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten af. Die doen het allebei met vier eindzeges.

Nieuwe organisator Giro voor vrouwen

In het moderne wielrennen is de Giro voor vrouwen vaak een wedstrijd van tien dagen geweest, maar daar bestaan zeker uitzonderingen op. De editie van 2024 is er zo eentje. Meestal wordt er ook een individuele tijdrit of ploegentijdrit gereden. Er is altijd ruimte om nog stappen voorwaarts te zetten. Zo was er in 2023 kritiek omdat informatie over het parcours op zich liet wachten tot het laatste moment. Vanaf 2024 neemt Giro-organisator RCS ook de organisatie voor de vrouwenkoers in handen, het heeft een contract getekend voor vier jaar. Daar gaat ook de laatste naamsverandering mee gepaard.

De Giro d'Italia Women 2024 zal verreden worden van zondag 7 juli tot en met zondag 14 juli. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolgster voor Annemiek van Vleuten. Wie dit jaar haar naam op de erelijst kan zetten, gaat als eindwinnares van het algemeen klassement naar huis met de roze trui. Tijdens de wedstrijd zal ook de leidster die trui dragen. Er zijn ook nog een aantal andere speciale truien. Namelijk de paarse voor de leidster en winnares van het puntenklassement, de groene voor de leidster en winnares van het bergklassement, de blauwe trui voor de beste Italiaanse en de witte trui voor de beste jongere. Daarnaast wordt er ook een ploegenklassement opgemaakt, op basis van de verschillende tijden van de rensters in de algemene rangschikking.

Deelnemers Giro d'Italia Women 2024

Wat het vanuit Belgische ooghoek zo interessant maakt, is het feit dat Lotte Kopecky één van de deelnemers aan de Giro d'Italia Women 2024 zal zijn. Dat heeft haar ploeg SD Worx in april al bevestigd. De Giro staat dus wel op haar programma, in tegenstelling tot de Tour de France Femmes. Voor Kopecky maakt de Giro d'Italia Women deel uit van haar voorbereiding op de Olympische Spelen. Dertien dagen na het einde van de Giro voor vrouwen komt de olympische tijdrit er al aan. Vorig jaar reed Kopecky de Giro niet, nu dus wél. Er zal in Italië zeker heel wat concurrentie zijn, maar voor ons is Kopecky de meest boeiende deelneemster.

Kopecky bij favorieten Giro d'Italia Women 2024

Het is de vraag of Kopecky zich ook kan opwerpen tot kandidaat-winnares. Dat zal afhangen van het feit hoe diep ze wil gaan, want ze rijdt wel steeds beter bergop en moet dus zeker bij de favorieten voor de Giro d'Italia Women 2024 genoemd worden. Elisa Longo Borghini kan het zwaardere werk ook wel aan en werd al eens tweede in de Giro voor vrouwen. Gaia Realini haalde vorig jaar nog het podium in de Giro. Andere rensters als Silvia Persico, Mavi Garcia, Elizabeth Deignan en Lucinda Brand zijn op zijn minst in staat om naar een ereplaats te rijden in een lastige rittenkoers. 

Parcours Giro d'Italia Women 2024

Het parcours van de Giro d'Italia Women 2024 omvat een individuele tijdrit, 2 vlakke ritten, 3 ritten in het middengebergte en 2 ritten in het hooggebergte, met 2 aankomsten bergop. Na 8 dagen zijn de dames er dus klaar mee, maar met bijna 12 000 hoogtemeters belooft het wel pittig te worden. Ze gaan van start met een tijdrit in en rond Brescia van 14,7 kilometers. De eerste aankomst bergop volgt op dag 3, met de slotklim naar Toano. De volgende dag vertrekken de rensters in Imola, wat wel een belletje doet rinkelen vanwege de autosport, en doorkruisen ze San Marino. Het klassement zal bepaald worden in de laatste 3 dagen, met eerst een geaccidenteerde etappe naar Chieti. In de voorlaatste rit ligt de aankomst boven op de iconische Blockhaus-beklimming. Ook in de slotetappe naar L'Aquila komt er nog aardig wat klimwerk aan te pas.