Parcours Milaan-Sanremo 2024

Milaan-Sanremo heeft een erg specifiek parcours, dat weliswaar van jaar tot jaar lichtjes kan wijzigen, maar ook keer op keer dezelfde ijkpunten heeft die vele wielerliefhebbers uit het hoofd kennen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van welke renners het verschil kunnen maken op het parcours van Milaan-Sanremo.

In 2024 gaat deze wielerklassieker niet van start in Milaan, maar wel in Pavia. Daar zal het startschot gegeven worden voor een relatief vlak eerste deel, met wel meer licht oplopende meters in aanloop naar de Passo del Turchino. De top van dit eerste kleine klimmetje ligt na 136 kilometer koers.

Finale Milaan-Sanremo begint op Capo Berta

Na de afdaling volgt opnieuw een lang vlak wedstrijdgedeelte, vooraleer de volgende knikjes eraan komen. Die volgen mekaar dan wel in sneltempo op, met eerste de Capo Mele, dan de Capo Cerva en vervolgens de Capo Berta. De gekende Capo Berta beklimmen betekent zowat het begin van de finale. Op de top is het nog ruim 40 kilometer dan de aankomst.

Dan resten enkel nog de twee hellingen die elk jaar opnieuw de sleutelpunten vormen. Eerst komt de Cipressa aan bod, de mogelijke springplank voor renners die denken dat een aanval van vrij ver tot een zege kan leiden. Meestal blijft het geweld hier wel beperkt tot een uitdunning van de groep der favorieten. In de laatste tien kilometers volgt dan nog de Poggio, waar de aanvallers hun kaarten wel op tafel moeten gooien. Vanuit de achtergrond kunnen in de laatste vijf kilometer ook nog renners terugkomen, vooraleer na 288 kilometer de ontknoping plaatsvindt op de Via Roma in Sanremo.