Milano - Sanremo 2024

Milaan-Sanremo is de eerste grote klassieker van het wielerseizoen. Het staat bekend als de langste eendagskoers van het wielerjaar, met meestal een afstand van net geen 300 kilometer. Deze wedstrijd staat ook wel gekend als de Primavera. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond Milaan-Sanremo.

Als één van de vijf Monumenten - de vijf grootste klassiekers van het jaar - behoort Milaan-Sanremo uiteraard ook tot de reeks wedstrijden uit de WorldTour. Het is een koers die doorgaat in Italië en doorgaans in het midden van maart op de kalender staat. De organisator is dan ook RCS Sport, dat ook de Giro organiseert. De allereerste editie vond reeds plaats in 1907. Eddy Merckx is recordhouder met maar liefst zeven overwinningen in Milaan-Sanremo.

Van der Poel titelverdediger

In 2024 zal reeds de 115e editie van deze wielerklassieker plaatsvinden. Milaan-Sanremo gaat dit jaar door op 16 maart. De renners zullen 288 kilometer moeten afleggen. Titelverdediger is Mathieu van der Poel, die in 2023 met een splijtende demarrage op de Poggio afstand nam van alles en iedereen. 

Favorieten Milaan-Sanremo

Van der Poel is ook nu weer één van de grote favorieten in Milaan-Sanremo, want het is zijn eerste doel op de weg in 2024. Sterker nog: het zal zijn allereerste wegwedstrijd van het jaar zijn. Afwachten of  hij meteen op zijn sterkst voor de dag komt. Als er één iemand de klasse heeft om dat voor mekaar te krijgen, is hij het wel. Nog zo iemand met een indrukwekkende versnelling bergop is natuurlijk Tadej Pogacar. Met een waanzinnige solo in de Strade Bianche is de Sloveen alvast sterk begonnen op Italiaanse wegen en dat zal het uithangbord van Team UAE trachten door te trekken op weg naar Sanremo.

Bij afwezigheid van Van Aert zijn dat de twee meest klinkende namen, al moet ook een Pidcock in staat zijn om zich op de Poggio bij de beteren te tonen. Bij Ineos kunnen ze ook nog op Ganna rekenen. Visma-Lease a Bike kan de kaart Laporte trekken. Na de Poggio is het aan de beste dalers en ex-winnaar Mohoric staat op dat vlak misschien wel op nummer 1. Ook Jasper Stuyven zal er van dromen zijn succes uit het verleden nog eens te herhalen. De laatste jaren hebben de aanvallers in Milaan-Sanremo voldoende punch in de benen om zich te ontdoen van de sprinters. Lukt dat niet, dan komen deze keer uiteraard heel wat rappe mannen in beeld. Onder hen Matthews, Ewan, Milan, Kooij en Arnaud De Lie.

Start & aankomst Milaan-Sanremo

In tegenstelling tot de indruk die de naam van de wielerwedstrijd geeft, ligt de start anno 2024 niet in Milaan. De startplaats kan al eens van locatie veranderen. Dit jaar gaat Milaan-Sanremo van start in Pavia, een stad die ongeveer zo'n 35 kilometer zuidelijker ligt dan Milaan.

Voor de aankomst van Milaan-Sanremo wordt wel vastgehouden aan traditie, waarbij de renners langs de iconische fontein rijden op de Via Roma en op deze bekende winkelstraat in Sanremo ook zullen finishen. 

Laatste nieuws uit Milano - Sanremo 2024

Meer nieuws