Milano - Sanremo 2024

Voeg tekst toe: Milano - Sanremo 2024

Milaan-Sanremo, oftewel 'Milano-Sanremo' zoals het lokaal genoemd wordt, is één van de grote wielerklassiekers op de weg en is zelfs één van de vijf 'Monumenten'. Het is jaarlijks het eerste Monument dat aanbod komt op de wielerkalender. De koers staat erom bekend de langste klassieker te zijn van het seizoen, met een totale afstand van om en bij de 300 kilometer. Bijnamen van 'Milano-Sanremo' zijn La Classicissima en La Primavera. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond Milaan-Sanremo.

Sint Jozef

Milaan-Sanremo werd voor het eerst verreden in 1907, Lucien Petit-Breton was de eerste winnaar. Van 1935 tot 1953 werd de wielerwedstrijd gereden op 19 maart, feestdag van Sint Jozef. Vandaar dat Milaan-Sanremo ook de Sint-Jozefsklassieker genoemd werd. Tot 2012 werd de koers georganiseerd op de zaterdag die het dichtst aanleunde bij 19 maart. De drie volgende jaren vond deze klassieker op een zondag plaats. Sinds 2016 wordt er opnieuw op een zaterdag gekoerst tussen Milaan en Sanremo.

Eddy Merckx recordhouder

Als Monument is Milaan-Sanremo uiteraard ook opgenomen in de WorldTour. Voor de sprinters is dit telkens de beste kans om een Monument te winnen. Van 1988 tot 2004 was dit ook één van de koersen in de Wereldbeker en van 2005 tot 2011 behoorde de wedstrijd tot de UCI ProTour. Recordhouder is Eddy Merckx met zijn zeven overwinningen. De snelste editie ooit was die van 1990, gewonnen door Gianni Bugno na 6 uur, 25 minuten en 6 seconden. 

Laatste nieuws uit Milano - Sanremo 2024

Meer nieuws