Mental coach van Wout Van Aert legt uit waarom Mathieu van der Poel zichzelf niet was op het WK

Redactie
| 391 reacties
Mental coach van Wout Van Aert legt uit waarom Mathieu van der Poel zichzelf niet was op het WK
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Alle ogen waren op Mathieu van der Poel gericht tijdens het WK in eigen land. Maar van der Poel kende een serieuze offday en moest voor het derde jaar op rij de wereldtitel aan Wout Van Aert laten. En daar is een uitleg voor volgens Rudy Heylen, mental coach van de wereldkampioen.

Volgens Heylen had Van Aert een psychologisch voordeel voor de start. "Asoluut. Dit was hét mentale WK bij uitstek", vertelt hij in HLN. "Na de wedstrijd hoorde ik Mathieu zeggen dat hij nu nog gaat proberen om 30 overwinningen te behalen in dit seizoen. Dat wil zeggen dat hij niet in een fysieke dip is beland. Zijn verlies is volgens mij een mentaal verhaal."

Nochtans lijkt van der Poel geen stress te hebben bij zijn sport. "Hij wilde volgens mij die 26 zeges graag opgeven, als hij maar wereldkampioen werd. Daarmee verhoogde hij de druk op zichzelf. Puur chemisch wil dat zeggen dat zijn lichaam meer cortisol is gaan produceren. Het gevolg daarvan is een hogere spierspanning dan zijn lichaam gewoon is."

Het zorgde dus voor een offday bij van der Poel. "Die hogere 'tonus' verdroeg zijn lichaam niet. Zijn explosiviteit is daar zondag door afgebot, zijn uithouding aangetast. Hij heeft een hele wedstrijd met zware benen rondgereden. Dat kon je al zien na de eerste ronde", verklaart Heylen de moeilijke dag van de Nederlander.

Druk weg in laatste ronde

"Toen Toon Aerts in de buurt van Mathieu kwam, en het kalf al verdronken was, haalde hij er toch nog een versnelling uit om u tegen te zeggen. Hij liep die berg op, sneller dan voordien. Die laatste trappen had hij bijna per twee genomen. Dan was de druk er voor hem niet meer. Dan was er ook al heel veel cortisol verbrand. En dan kreeg Van der Poel weer het goede gevoel in de benen en was hij op het einde weer fris", besluit Heylen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties