Voorbeschouwing Tour 2018: verschillende kandidaten voor witte trui, één Belg mag echt wel hoop koesteren

Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) is één van de kandidaten voor de witte trui in de Tour

Voorbeschouwing Tour 2018: verschillende kandidaten voor witte trui, één Belg mag echt wel hoop koesteren
Foto: © photonews

Een vooruitblik op het jongerenklassement in de Tour leert ons dat er geen uitgesproken favoriet is omdat de meeste kandidaten bergop in dienst van een andere renner rijden. Op basis van pure klasse komt er wel iemand naar voor, terwijl ook onze landgenoot Tiesj Benoot dicht kan eindigen.

Renners die geboren zijn na 1 januari 1993 mogen meedingen naar de witte trui. De winnaar kan dus nooit ouder zijn dan 25 jaar. In de meeste gevallen komt er een mooie naam op de erelijst die in de toekomst kan evolueren tot een toprenner. Het is dus zeker een prijs die de moeite waard is.

MOTIVATIE

Motivatie is wel een cruciaal element in het jongerenklassement. Wie wil, kan en mag ervoor gaan? Vele jonge talenten moeten werken voor een kopman die geel ambieert. Indien ze dat werk goed doen, kan dat hen automatisch in de buurt van de witte trui brengen. Anderzijds kan het ook wel zijn dat het toch teveel krachten kost.

Er was veel te doen over het feit of Sky nu met Bernal naar de Tour zou gaan of niet. Op die vraag werd uiteindelijk positief geantwoord. Ook al zal het zijn eerste Tour zijn, het talent van de Colombiaan is dermate groot dat hij meteen ook de belangrijkste kandidaat is in het jongerenklassement. In de vier rittenkoersen waarin hij dit jaar de finish haalde, veroverde hij ook elke keer de jongerentrui.

STREEPJE VOOR BIJ TIJDRITCAPACITEITEN

Wie ook ervaring heeft met het winnen van een jongerentrui is Pierre Latour. De meesterknecht van Romain Bardet deed dit immers in de Ronde van Catalonië en de Dauphiné. Dat hij over goede tijdritcapaciteiten beschikt, geeft hem een streepje voor op anderen. Ook vanuit Belgische hoek mag er concurrentie verwacht worden, zij het van een bepaalde ploeg of van een individu.

AANDACHT VOOR ALGEMENE STAND

Guillaume Martin heeft het ontegensprekelijke voordeel dat hij bij Wanty-Groupe Gobert kopman is. De Fransman wordt al enkele jaren bestempeld als een klimtalent. Vorig jaar werd hij 23ste in de Tour. Aandacht hebben voor de algemene stand kan resulteren in een goede positionering in het jongerenklassement. Aan Martin dus om die uitslag van vorig jaar nog met een aantal posities te verbeteren.

Bij Lotto heeft Tiesj Benoot zeker de kwaliteiten om mee te dingen naar de prijs van beste jongere. Benoot deed in 2017 enkele plaatsen beter dan Martin en is in 2018 een winnaar geworden. Hij schreef op schitterende wijze de Strade Bianchi op zijn naam. Benoot lijkt echter vooral naar Frankrijk te gaan om te mikken op een ritzege. Wie weet verandert die gedachte wel in de loop van de Tour.

Voorts zijn er nog een aantal outsiders. Marc Soler is op basis van zijn potentieel bij de grootste kandidaat-winnaars, maar moet arbeid leveren voor maar liefst drie kopmannen. Bij Moscon valt het af te wachten of hij het niveau van vorig jaar in de Vuelta haalt. David Gaudu kan misschien profiteren van de afwezigheid van Thibaut Pinot en Daniel Martinez is een talent dat de ploegleiding van Education First enorm hoog inschat.

DE FAVORIETEN VAN WIELERKRANT.BE VOOR DE WITE TRUI:

**** Egan Bernal
*** Tiesj Benoot - Pierre Latour - Guillaume Martin
** Gianni Moscon - Marc Soler
* David Gaudu - Daniel Martinez

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

22/01/2022 Hamme
23/01/2022 Hoogerheide
02/02/2022 Maldegem
05/02/2022 Kruibeke
06/02/2022 Lille

Nieuwste reacties