Gaviria eerste gele trui in de Tour, grote favorieten verliezen tijd

Gaviria eerste gele trui in de Tour, grote favorieten verliezen tijd
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De 105de Ronde van Frankrijk is van start gegaan! Zoals verwacht was een massasprint de hele dag lang onvermijdelijk. In een nerveuze finale verloor Christopher Froome verrassend al een pak tijd. In de sprint toonde Gaviria zich voor Quick-Step de beste.

Van zodra de vlag naar beneden ging, waren er zoals de traditie het vraagt verschillende aanvalspogingen in de eerste honderden meters. Yoann Offredo, uitkomend voor het Belgische Wanty-Groupe Gobert, was meteen bij de pinken. Hij kreeg samen met Jérôme Cousin (Direct Energie) en Kévin Ledanois (Fortuneo) een vrijgeleide. Daarmee lag de etappe meteen in een beslissende plooi. 

 

De sprintersteams zetten wel een mannetje bij om het verschil te controleren. De koplopers kregen een maximale voorsprong van zo'n vier minuten. Vanaf de renners aan de laatste honderdvijftig kilometer begonnen, ging die voorsprong al naar beneden. Op circa zeventig kilometer van de aankomst dook het verschil voor het eerst onder de twee minuten.

 

HOMMELES VOORAAAN

 

Met de Côte de Vix, een klimmetje van vierde categorie, stilaan in het vizier werd het hommeles vooraan. De drie Fransen kwamen blijkbaar niet meer zo goed overeen. Op achtentwintig kilometer van de aankomst was het dan zover. Vanuit de derde positie sprintte Ledanois het best naar boven. De renner van Fortuneo werd zo met welgeteld één punt leider in het bergklassement.

 

Het peloton kwam met rasse schreden dichterbij. Ledanois liep zich met de bollen op zak dan maar inlopen. Met hem vooraan weg liep de samenwerking tussen Cousin en Offredo ook weer beter. Een eerste Belg in de kijker was Oliver Naesen. De man van AG2R achtte zijn moment gekomen met nog zeventien kilometer te gaan. Wellicht vooral om die laatste seconde weg te nemen tijdens de bonificatiesprint vier kilometer nadien.

 

NERVEUZE FINALE VOOR GROTE NAMEN

 

Een valpartij hield nadien toch niet onbelangrijke namen als Guillaume Martin en vooral Démare en Porte op. De jonge Bernal had zelfs op de grond gelegen. Zo scheurde het uit mekaar en zat een tweede groep al snel twintig seconden achterop. Het verhaal van Cousin en Offredo was voorbij. In het eerste peloton kreeg Declercq, de hele dag naarstig aan het werk voor Quick-Step, eindelijk steun.

 

Niemand minder dan Christopher Froome kwam op vijf kilometer van de meet zowaar ten val. Weliswaar op het gras. Zo erg was het dus niet, maar het tijdsverschil geldde wel. Nog was het niet gedaan, want met Quintana reed één van zijn grootste tegenstanders lek.

In de sprint kwam Gaviria er op het juiste moment uit. Hij kreeg nog wel concurrentie van Sagan, maar de Colombiaan bleef hem voor. Kittel eindigde op de derde plaats. Froome kreeg liefst 51 seconden aan zijn broek. Anderen zaten zelfs nog veel verder.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties