Quick-Step Floors heeft vierde ritzege in de Tour te pakken

Quick-Step Floors heeft vierde ritzege in de Tour te pakken

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Er viel vanalles te beleven in de etappe naar Bagnères-de-Luchon. Een peloton dat halt hield, een megagrote kopgroep met zes Belgen in en een begenadigd klimmer als Yates die in de afdaling geremonteerd werd. De winst was voor Alaphilippe, die zijn tweede rit won in deze Ronde van Frankrijk.

Het eerste wapenfeit van de dag was dat het Tourpeloton tot stilstand kwam na een iets te agressief optreden van de politie tegen protesterende boeren. Daarbij werd gebruik gemaakt van pepperspray en die belandde ook in de ogen van de renners. Ze kregen een kwartiertje om zichzelf te verzorgen en weer beter zicht te krijgen. Nadien kon de koers weer worden verdergezet.

ZES BELGEN MEE

Tim Declercq gaf op wegens ziekte. Bijna honderd kilometer lang kon er geen enkel groepje echt afstand nemen van het peloton, tot plots liefst 44 renners wegreden. Met Van Avermaet, Gilbert, Stuyven, Vermote, Theuns en Vanendert waren er zes Belgen bij. Er sloten later nog drie anderen aan waardoor er voorin gewag gemaakt werd van een omvangrijke groep van 47 man.

VAL GILBERT ZONDER ERG

Gilbert ging er vandoor op de Portet d'Aspet. Onze landgenoot kwam als eerste boven, maar in de afdaling duikelde hij na een bocht over een muurtje naar beneden. Het was even bang afwachten, maar Gilbert klauterde weer naar boven en stak de duim omhoog. Op de Menté stak Barguil het vuur aan de lont. Hij kreeg het gezelschap van Caruso en Gesink. Die bleken sterker te zijn dan de Fransman.

Alaphilippe deed nog een inspanning om als eerste boven te komen. Zo deed hij een prima zaak in het bergklassement. Ook Mollema, Pozzovivo, Latour, Mühlberger en Yates vonden aansluiting bij Caruso en Gesink. In de vallei troepte het helemaal weer samen tot een kopgroep van zeventien renners en daarbij ook Vanendert.

Op de slotklim vormde zich op drie kilometer van de top hielden slechts zeven renners nog stand voorin: Alaphilippe, Gesink, Mollema, Yates, Pozzovivo, G. Izaguirre en Soler. Adam Yates wachtte het juiste moment af en kletste dan meter per meter weg van de rest. Alaphilippe ging in zijn eentje in de achtervolging. De drager van de bolletjestrui ging in de afdaling erop en erover nadat de Brit van Mitchelton-Scott in een bocht tegen de vlakte was gegaan.

Alaphilippe legde de laatste vijf kilometer alleen af en vlamde vol overtuiging richting ritzege. Een kleine vijftiental seconden later kwam de achtervolgende groep aan. Gorka Izaguirre sprintte nog naar de tweede plek, Yates werd derde. Gilbert kreeg de prijs van de strijdlust.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties