Verjaardag in mineur voor Johan Bruyneel: ex-teammanager van Lance Armstrong moet waanzinnig bedrag terugbetalen aan Amerikaanse overheid

Redactie
| 7 reacties
Verjaardag in mineur voor Johan Bruyneel: ex-teammanager van Lance Armstrong moet waanzinnig bedrag terugbetalen aan Amerikaanse overheid

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het zal niet de leukste verjaardag zijn van Johan Bruyneel, die vandaag 54 kaarsjes mag uitblazen. Een Amerikaanse rechtbank heeft beslist dat hij liefst 1,2 miljoen euro moet terugbetalen aan de Amerikaanse overheid.

Bruyneel was bij US Postal jarenlang de teammanager van de later op doping betrapte Tour-winnaar Lance Armstrong. Maar de rechtbank is van oordeel dat ook Bruyneel zich als teammanager onrechtmatig heeft verrijkt met overheidsgeld van US Postal Service, dat ruim 30 miljoen euro investeerde in wielersponsoring. 

Een rechtbank in Washington heeft nu beslist dat Bruyneel ruim 1,2 miljoen dollar moet terugbetalen aan de Amerikaanse overheid. Dat staat ongeveer gelijk aan 60 procent van zijn salaris van toen. Bovendien moet Bruyneel ook nog 369.000 dollar aan zogenaamde civil penalties betalen.

'Lange procedureslag'

Volgens Sport/Voetbalmagazine en professor Arbeids- en Sportrecht Frank Hendrickx is de kans echter klein dat Bruyneel het complete bedrag van om en bij de 1,6 miljoen dollar zal moeten ophoesten. Bruyneel woont namelijk niet in de VS, maar wel in Madrid.

"Een beslaglegging van iemand die niet in de VS woont, is zeer moeilijk. Dat zal dus ook nog een lange procedureslag worden, want in principe zou men dan in het land van de woonplaats van de verweerder opnieuw een rechter moeten inschakelen. En dat is zeker niet vanzelfsprekend", zegt Hendrickx. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties