Voorbeschouwing combinatieklassement Vuelta: pakt klassementsrenner opnieuw witte trui?

Voorbeschouwing combinatieklassement Vuelta: pakt klassementsrenner opnieuw witte trui?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Ronde van Spanje onderscheidt zich met het combinatieklassement van andere grote ronden. Het is een rangschikking die in 2006 het leven kreeg als opvolger van het regelmatigheidsklassement en de tussensprints. Tegenwoordig komen vooral de klassementsmannen in aanmerking voor de witte trui.

De bedoeling is om de renners die het meest constant presteren tijdens het verloop van de grote ronde te belonen. Door goede resultaten te halen in de eindstand, het puntenklassement en het bergklassement kom je automatisch naar voren in het combinatieklassement. De favorieten zijn dus vooral renners die goed bergop kunnen rijden. Zeker omdat in de Vuelta vaak de beslissing valt in aankomsten bergop.

De geschiedenis leert ons dat het vaak kandidaat-eindwinnaars zijn die in de Vuelta ook het combinatieklassement op hun naam schrijven. Vorig jaar stond Chris Froome vanaf de derde dag tot aan het einde aan kop in de combinatie. Andere winnaars de voorgaande jaren zijn ronkende namen als Quintana, Rodriguez, Contador en Valverde.

GESCHIEDENIS AAN DE KANT VAN QUINTANA

Aangezien hij het klassement in 2016 al won, is Quintana ook dit jaar zeker één van de favorieten. In de Ronde van Frankrijk wilde het de voorbije jaren niet lukken voor de Colombiaan. Hij dient in de Vuelta dus min of meer zijn seizoen te redden. In het verleden heeft hij al aangetoond dat de wedstrijd in Spanje hem beter ligt.

Ook andere klimmers als Simon Yates en Richie Porte zouden het wel eens goed kunnen doen. Zeker Yates, die in de Giro al bewees over enorm explosieve demarrages te beschikken, kan veel punten pakken bergop. Ook andere aanvalslustigen als Majka en Martin vallen niet uit te sluiten, net als meervoudig winnaar Alejandro Valverde. Bij Porte is het de vraag hoe hij hersteld is van zijn val in de Tour.

Wie Quintana misschien ook van de zege kan houden, is zijn landgenoot Miguel Angel Lopez Moreno. Hij won al de witte trui in de Giro, al zijn het daar enkel de jongeren die in die rangschikking kans maken. Vorig jaar was hij in het combinatieklassement in de Vuelta tweede en Froome is er nu dus niet bij. Ook Ilnur Zakarin deed het vorig jaar prima in dit nevenklassement met een vierde plek en kan mogelijk een paar plaatsen opschuiven.

Is er dan naast de klimmers nog iemand die kans maakt? Eén naam hebben we in gedachten: Peter Sagan. Niemand is een betere allrounder dan hij. De wereldkampioen zal er natuurlijk in de zware bergritten niet aan te pas komen, maar gaat misschien wel voor de puntentrui. Indien hij voor die trui ten volle inzet, kan hij via goede uitslagen in meerdere ritten ook de betere combinatieresultaten voorleggen.

ONZE FAVORIETEN VOOR HET COMBINATIEKLASSEMENT:

**** Nairo Quintana
*** Miguel Angel Lopez Moreno - Ilnur Zakarin - Simon Yates
** Rafal Majka - Daniel Martin - Richie Porte
* Wilco Kelderman - Peter Sagan - Alejandro Valverde

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties