Onwaarschijnlijk: klacht over machtsmisbruik bij team van Ann-Sophie Duyck doodgezwegen

UCI schiet niet in actie na klacht over machtsmisbruik in vrouwenwielrennen

Onwaarschijnlijk: klacht over machtsmisbruik bij team van Ann-Sophie Duyck doodgezwegen
Foto: © photonews

Een bom in het dameswielrennen. De vakbond voor vrouwenwielrennen heeft samen met verschillende rensters klacht neergelegd voor machtsmisbruik binnen het team van Cervélo-Biglia, de ploeg ook van Ann-Sophie Duyck. De UCI ondernam echter niets.

'The Cyclists' Alliance' is de eerste vakbond in het vrouwenwielrennen. Directrice Iris Slappendel schetst in De Volkskrant een schrikwekkend verhaal. Alles draait om eigenaar en teammanager Thomas Campana. Die duldt blijkbaar geen enkele tegenspraak.

GEEN MASSAGE ALS STRAF

Volgens Slappendel werden rensters tijdens dagelijkse meetings helemaal de grond in geboord. Als ze iets deden wat niet naar de zin van Campana was, kregen ze naar verluidt als straf geen massage na hun wedstrijd. Voorts nam hij een hersenschudding en hartritmestoornissen van rensters niet serieus.

In de zomer van 2016 stapte 'The Cyclists' Alliance' naar de ethische commissie van de UCI met een dossier van 35 pagina's met daarin verklaringen van tien rensters en medewerkers. De teammanager werd beschuldigd van manipulatie, intimidatie, fat shaming, pesten en het niet uitbetalen van salaris of prijzengeld.

CAMPANA NIET AANPSRAKELIJK

Aangezien de klacht niet anoniem mocht gebeuren, trokken vijf rensters zich terug. Nadien volgde er nog slechter nieuws: omdat de aantijgingen onder de oude ethische code van de UCI viel, waarin teammanagers niet werden genoemd, kon Campana niet aansprakelijk worden gesteld. Hijzelf ontkende overigens alles.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

02/02/2022 Maldegem
05/02/2022 Kruibeke
06/02/2022 Lille
12/02/2022 Gavere
13/02/2022 Brussel

Nieuwste reacties