De missie van Philippe Gilbert om geschiedenis te schrijven: hoe groot is zijn slaagkans?

De missie van Philippe Gilbert om geschiedenis te schrijven: hoe groot is zijn slaagkans?
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Philippe Gilbert ziet het ook in 2019 helemaal zitten om prijzen te rijden. De Waalse klasbak is vastberaden om zijn palmares nog verder op te smukken. In zijn geval betekent dat: Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix winnen. Dan kan hij met de vijf grote Monumenten pronken.

Wat een transfer naar Quick.Step al niet teweeg kan brengen. Na zijn overstap in 2017 kende Philippe Gilbert nog eens een geweldig wielerjaar met onder andere een fenomenale aanval die winst opleverde in de Ronde van Vlaanderen. Na zijn eerdere zeges in Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Lombardije had hij plots drie van de vijf Monumenten gewonnen.

AMBITIEUZE DOELSTELLING 

Ineens begon het te leven: die droom om ze allemaal op zijn naam te schrijven. Dan zou hij wel in heel exclusief elitegroepje terechtkomen. Slechts drie renners hebben het hem ooit voorgedaan. Gilbert beseft heus wel dat het geen evidentie wordt om het nog te realiseren. Maar hij blijft het als doel stellen en dat siert hem.

De renner van Deceuninck-Quick.Step hoeft de klassiekers die nog ontbreken op zijn palmares natuurlijk niet alletwee in 2019 te winnen, maar het is wel een feit dat hij er ook niet jonger op wordt. Elk jaar dat voorbij gaat, is in die optiek een gemiste kans.

PROBLEEM IN SPRINTERSKOERS

Laat ons de koersen in kwestie eens van naderbij bekijken. In Milaan-Sanremo stond Gilbert al twee keer op het podium. Dan kun je ook winnen, zou je denken. Alleen dateert die laatste podiumplaats wel al van acht jaar geleden. De pure snelheid aan de meet is bij Phil toch al wat afgebot. Redelijk problematisch in wat meestal een koers voor sprinters is.

Het is natuurlijk nog altijd wel mogelijk om er met een aanval de grote groep voor te blijven. Het gebeurde immers de laatste twee jaar en ook nog in 2012. Het vergt wellicht een uitermate gemotiveerde coureur om het tot een goed einde te brengen en nog belangrijker: het aanvoelen van de juiste timing. Gilbert moet dat wel kunnen, maar het blijft een huzarenstukje dat nodig is.

SLECHTS TWEEMAAL AANGEKOMEN IN ROUBAIX

In Parijs-Roubaix heeft de tweevoudig Belgisch kampioen het nadeel dat hij op 36-jarige leeftijd nog maar twee keer heeft meegedaan. Bij zijn tweede deelname werd hij vorig jaar vijftiende. Er zijn dus zeker renners die de wedstrijd beter kennen en er rest geen hopen tijd meer. Bovendien speelt de factor geluk ook een rol in de weg naar Roubaix.

Kortom, er zijn meer dan genoeg hindernissen die Gilbert moet nemen om in zijn opzet de slagen. Bij een kampioen als Gilbert zou het evenwel niet verstandig zijn om te stellen dat het niet kan. Om het geloof te behouden, doet hij er goed aan om dit jaar al ofwel Milaan-Sanremo ofwel Parijs-Roubaix te winnen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties