Tom Dumoulin ziet niet alleen problemen met bloedpaspoort, maar ook... "Een renner van mijn kaliber wordt te weinig gecontroleerd"
Redactie
| 2 reacties

Tom Dumoulin stelt zich vragen over betrouwbaarheid van bloedpaspoort

Tom Dumoulin ziet niet alleen problemen met bloedpaspoort, maar ook... "Een renner van mijn kaliber wordt te weinig gecontroleerd"
Foto: © photonews

Tom Dumoulin reageerde eerder deze week geschokt op de dopingbekentenis van ex-ploegmaat Georg Preidler. De Nederlander stelt zich dan ook vragen bij het bloedpaspoort en de betrouwbaarheid ervan.

Met Stefan Denifl en Georg Preidler werden al twee renners gepakt in Operatie Aderlass. Al werden beide renners wel nooit echt betrapt bij controles. En dus ziet Tom Dumoulin problemen met de betrouwbaarheid van het bloedpaspoort. "Blijkbaar kun je dat nog omzeilen", vertelt hij in HLN. "Het fijne weet ik daar ook niet van. Dat het niet waterdicht is, dat wisten we al."

"Iedereen heeft het tegenwoordig over microdoses. Maar ik las donderdag een bericht dat het daar in Oostenrijk niet gewoon om microdoses gaat. Volle bloedzakken worden erin gegooid, van bijna een liter. En blijkbaar is ook dat nog niet aan te tonen. Dat baart me wel zorgen."

"Het probleem met het bloedpaspoort is dat je als dopinginstantie moet kunnen aantonen dat je daadwerkelijk iets gebruikt. Je kunt wel abormale waarden vaststellen, maar ga dan ook maar eens bewijzen dat dat komt door toediening van een bloedzak. Dat is gewoon heel moeilijk. Daarom is het bloedpaspoort niet waterdicht."

Biologisch paspoort omzeilen

Dopingdokter Mark Schmidt zou bovendien een manier hebben gevonden om het biologische paspoort te omzeilen. Al vindt de Sunweb-kopman dat er te weinig gecontroleerd wordt. "Deze winter, sinds ik opnieuw met trainen ben begonnen, heb ik misschien maar drie controles gehad. Over een heel seizoen krijg ik tussen tien en twintig controles. Voor een renner van mijn kaliber is dat te weinig. Dat mag veel meer zijn."

"Het gebeurt dat ook wij, renners, het raar vinden hoe er soms wordt gekoerst. Maar dan denken we: het is nu wel al een tijd geleden dat een renner nog op doping werd gepakt, er zal dus wel niets aan de hand zijn. Het deemstert wat weg. Dat laat geloven dat het allemaal koek en ei is. Dat zal het niet zijn. Dat wordt met 'Operatie Aderlass' nog een keer bewezen", besluit hij. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties