Jasper Stuyven en de 'Stupid Bike Riders': "Koers is anarchie, renners zijn egoïsten"

Redactie
| 0 reacties
Jasper Stuyven en de 'Stupid Bike Riders': "Koers is anarchie, renners zijn egoïsten"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De neutralisatie van vorige woensdag in Dwars door Vlaanderen zit Jasper Stuyven nog steeds een beetje dwars. De mannenwedstrijd moest geneutraliseerd worden door een ongeval bij de vrouwen.

Niets dan chaos dus op dat moment. Al stoorde Stuyven zich vooral aan de gebrekkige communicatie. "Ten eerste had de neutralisatie beter moeten worden gecommuniceerd", vertelt Stuyven in zijn column in HNB. "De volgwagens waren niet verwittigd en de renners dus ook niet. Plots zagen we de wagen van de koersdirectie bruusk vertragen en die maande ons aan om te stoppen."

'Not done', volgens de Leuvenaar van Trek-Segafredo. Zeker niet omdat de Kluisberg er op dat moment binnen vijf kilometer aankwam. "Wie voorin zat, zou de schifting overleven. Wie te ver zat, mocht een goeie uitslag vergeten. Blijkbaar zijn wij renners dan zodanig opgefokt dat we zelfs de regels aan onze laars lappen."

"In plaats van dat elke renner stopte en braaf op zijn positie bleef waar hij zich op dat moment bevond, ontstond er een wedloop om toch maar een gunstigere positie te bemachtigen. Ik pleit ook schuldig, zoals negentig procent van de renners. De ploegleiders riepen zelfs door de oortjes dat we moesten afstappen om met de fiets op de schouder wat posities op te schuiven. Wie niet meedeed, was gezien."

De renners stopten dus niet. En daar is een simpele verklaring voor volgens Stuyven. "Omdat het amper wordt bestraft. De regels worden te weinig of niet consequent toegepast. Hetzelfde met op de fietspaden rijden. Vorig jaar werd Luke Rowe daarvoor uit de Ronde van Vlaanderen gezet. Het jaar voordien overkwam Dries De Bondt in de Ronde van België hetzelfde. Twee keer greep de wedstrijdleiding in, de andere duizend keer niet."

"Mijn goede vriend Tim Wellens is de koning van het fietspadrijden, maar werd nog nooit bestraft. Waarom zou je dat dan niet meer doen? De minieme pakkans weegt niet op tegen het feit dat je daardoor de koers kan winnen. Koers is anarchie, renners zijn egoïsten. Ik kijk ook in eigen boezem. Stupid Bike Riders", doelt Stuyven op de eerdere uithaal van zijn collega-renner Michael Valgren (Dimension Data). 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties