Waar liep het fout voor Van der Poel? "Ik kon me in die fase onmogelijk voorstellen dat Mathieu niet wist van Bettiol"

Redactie
| 8 reacties
Waar liep het fout voor Van der Poel? "Ik kon me in die fase onmogelijk voorstellen dat Mathieu niet wist van Bettiol"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Opmerkelijk verhaal bij Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen. De Nederlander wist op goed vijf kilometer van de streep niet dat er met latere winnaar Alberto Bettiol iemand aan kop van de koers reed. Hoe kan dat toch?

Na een straffe inhaalrace na zijn valpartij kwam Van der Poel uiteindelijk op de Oude Kwaremont in de groep der favorieten terecht. "Op hetzelfde moment valt Bettiol aan", aldus ploegleider Christoph Roodhooft. "Ik heb de beelden herbekeken. Mathieu zit in zijn inspanning over zijn stuur gebogen terwijl hij opschuift. Had hij één keer opgekeken, of als hij vijf seconden vroeger aan zijn manoeuvre was begonnen, had hij Bettiol zien vertrekken."

Geen beeld

Maar dat was dus niet het geval. En dat was bovendien niet het enige probleem in de volgwagen van Corendon-Circus. "Net op dat moment hadden wij geen tv-beelden in de wagen. Dat gebeurt geregeld in de koers, daar kan je niks aan doen", bekent de ploegleider in HLN

Al is er natuurlijk ook nog wel de koersradio die informatie doorgaf. "Maar ik weet niet hoe snel dat was, omdat ik het niet kon vergelijken met de tv-beelden. Soms komt die melding meteen, soms duurt het even."

Daarna gaf Roodhooft de verschillen door, maar over de verkeerde situatie dus. "Ik kon me in die fase onmogelijk voorstellen dat Mathieu niet wist van Bettiol. Moet je achteraf concluderen dat er iemand een fout gemaakt heeft? Ik vind van niet. Dit zijn dingen die gebeuren in de koers. Daarom ook dat niemand kwaad was achteraf. Niemand weet precies hoe het is mis gelopen."

Van der Poel ontdekte dus op vijf kilometer van de meet in Oudenaarde dat Bettiol op weg was naar de zege. Al ging het sowieso moeilijk worden. "Niemand wilde met hem naar de streep", weet Roodhooft. "Maar goed, dat zullen we dus nooit weten. Ik onthoud dat hij vierde is geworden in zijn eerste Ronde van Vlaanderen, zijn derde WorldTourwedstrijd ooit. Zeker na zo'n val is dat een uitzonderlijke prestatie. Het was een succes."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties