Studie KU Leuven: wielrenners en andere sporters kunnen volledig legaal prestatiebevorderend middel innemen

Studie KU Leuven: wielrenners en andere sporters kunnen volledig legaal prestatiebevorderend middel innemen
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Een nieuwe studie van de KU Leuven heeft tot een opmerkelijk resultaat geleid. Door gebruik van ketonen zouden duursporters tot vijftien procent beter kunnen presteren. Het innemen van ketonendranken zou ondertussen wijd verspreid zijn binnen de wielerwereld.

Al is het niet zo dat dit ook door iedereen wordt toegegeven. Zo hebben bijvoorbeeld Christopher Froome en Team Sky het gebruik van ketonen de voorbije jaren meermaals ontkend. In ieder geval mogen zij en alle andere renners of teams er wel beroep op doen. Het is een prestatiebevorderend middel, maar heeft geen negatief effect. Daardoor staat het niet op de lijst van verboden producten.

Het WADA beschouwt ketonen dan ook niet als doping, maar als supplementen. Ketonen worden aangemaakt in de lever als vetten niet volledig worden afgebroken. Prestatiebevorderend werken doen ze zeker, volgens het onderzoek van professor Peter Hespel.

CONCLUSIE SPORT VLAANDEREN BEVESTIGD

Twee jaar geleden publiceerde Sport Vlaanderen al een studie waarin één van de conclusies was dat wielrenners door gebruik van ketonen wel eens beter zouden kunnen presteren. Dat wordt nu dus bevestigd in de studie van professor Hespel, die meent dat ketonen de prestatie met vijftien procent verbeteren.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties