31-jarige Benedetti boekt eerste profzege in Giro, Conti speelt roze trui kwijt aan ploegmaat

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 1 reacties
31-jarige Benedetti boekt eerste profzege in Giro, Conti speelt roze trui kwijt aan ploegmaat
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

De Italiaan Cesare Benedetti (BORA-hansgrohe) heeft de twaalde etappe in de Giro gewonnen. Hij was na de eerste bergetappe de snelste van een groepje van vijf. Valerio Conti is het roze kwijt, maar de leiderstrui blijft wel bij UAE Emirates.

Na goed anderhalve week met lange ritten, twee tijdritten en weinig spektakel kon de Giro donderdag 'écht' van start gaan. De 12e etappe van de 102e Ronde van Italië bevatte namelijk de eerste klim van eerste categorie. 

De vluchters kregen dus een prima kans en dus was het wie anders dan Thomas De Gendt (Lotto Soudal) die in de aanval trok. Een ruime kopgroep van 26 renners kwam tot stand, met daarbij ook nog Jan Bakelants (Sunweb) en Jenthe Biermans (Katusha-Alpecin). Het peloton zag geen kwaad in die monsterontsnapping en gaf de vluchters liefst 15 minuten cadeau. 

De Gendt roert zich

Op de Montoso zorgde De Gendt voor de eerste speldenprik, maar het liedje van de Lotto Soudal-renner was net als dat van die twee andere landgenoten snel uitgezongen. Eddie Dunbar slaagde er wel in om de kopgroep aan flarden te rijden, waardoor ze vooraan met zijn zessen en later nog met acht overbleven. 

Landa en Lopez voor vuurwerk

In het peloton nam UAE er genoegen mee dat Conti de leiderstrui zou kwijtspelen. Al kwam het roze in handen van zijn ploegmaat Jan Polanc, ook lid van de vroege vlucht. Miguel Angel Lopez en Mikel Landa testten topfavoriet Primoz Roglic enkele keren en die zat al snel geïsoleerd en zonder ploegmaats. Het duo hield uiteindelijk aan de meet 28" over op de groep van Roglic en Simon Yates. 

Maar het gevecht voor de ritzege was natuurlijk ook een boeiende strijd. Met zijn vijven bleven ze over, Quick.Step-renner Capecchi liet in de laatste hectometers al vroeg begaan. Het was de verrassende Benedetti die zijn eerste profzege boekte. En dat op 31-jarige leeftijd. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties