Carapaz heeft Girowinst voor het grijpen terwijl Astana ritzege meepikt op Monte Avena
Redactie
| 0 reacties

Carapaz gaat met voorsprong van 1'54" op Nibali naar slottijdrit

Carapaz heeft Girowinst voor het grijpen terwijl Astana ritzege meepikt op Monte Avena
Foto: © photonews

Haast een volledige etappe op en af over loodzware beklimmingen: de laatste bergrit uit de Giro bracht nog heel wat. Een kopgroep van acht streed voor de overwinning. Bilbao liet nog eens zien waarom hij zo'n goede puncher is bergop. Carapaz neemt een optie op de eindzege.

Astana had zijn plannetje klaar. Het stuurde twee pionnen mee in de kopgroep van twaalf renners op de Cima Campo, de eerste beklimming. Van die twaalf was Masnada de meest aanvalslustige in de beginfase van de koers. De Italiaan ging er al vroeg alleen vandoor. Op de loodzware Passo Manghen was het ook al vuurwerk bij de uitgedunde groep der favorieten.

Lopez liet zijn ploegmaat Hirt een hels tempo opleggen en dat bleef niet zonder gevolgen. Yates ging alvast overboord. Toen Lopez dan zelf met zijn quasi vooraf aangekondigde aanval uitpakte, konden enkel Carapaz en Landa nog volgen. Zelfs Nibali en Roglic moesten lossen. Carapaz, Landa en Lopez reden reden met hun drietjes samen en dat met nog 117 kilometer te gaan.

NIBALI EN ROGLIC BEPERKEN SCHADE

Nibali en Roglic zagen kort voor de top zelfs Sivakov wegrijden, maar ze konden met hun drieën wel de schade beperken om dan in de afdaling terug te keren. Er was een samensmelting van de groep die Masnada achtervolgde en de groep der favorieten, die ook nog renners als Mollema, Majka en Yates weer zag aansluiten.

Een prik van Landa werd tenietgedaan door Nibali en in de vallei was het verhaal van Masnada over. Hij moest de leiding in de koers afstaan aan een kopgroep die met mondjesmaat volgende finale samenstelling kreeg: Nieve, Bilbao, Kangert, Dunbar, Ghebreigzabhier, Capecchi, Ciccone en Madouas. Die laatste klom het beste van deze vluchters.

MEESTER-DALER NIBALI OP DE AFSPRAAK

Op dertien kilometer van de aankomst achtte Landa zijn moment gekomen: de Movistar-renner reed weg weg van de andere grote namen in zijn jacht op een podiumplek. Majka zag zijn kansen op een topvijfnotering slinken door een schuiver. In de afdaling van de Croce d'Aune reed Nibali het gat op Landa dicht en bracht zo ook Carapaz in het zog van zijn ploegmaat.

Lopez, die eerder in de rit zo sterk leek, geraakte daar niet: de Colombiaan kwam ten val na een botsing met een toeschouwer. De gefrustreerde Astana-renner gaf de man in kwestie prompt een paar kletsen. Ook Roglic kon niet mee met met triumviraat.

MET ACHT NAAR DE TOP

Op vier kilometer van de aankomst zag koploper Madouas Nieve en terugkeren in zijn wiel. Het duurde niet lang eer Nibali, Landa en Carapaz ook de aansluiting maakten. Bilbao en Kangert pikten eveneens hun wagonnetje aan. Roze trui Carapaz dicteerde zelf het tempo in de slotkilometer.

Zijn ploegmaat Landa nam over op 250 meter van de streep werd nog geremonteerd door Bilbao. Astana mocht zo toch een feestje bouwen, maar bij Movistar weten ze wel dat de beresterke Carapaz in principe meer dan genoeg voorsprong heeft om de Giro te winnen. Landa gaat voorbij Roglic naar de derde plaats. De Sloveen heeft wel nog de beste kaarten om in de afsluitende tijdrit een podiumplaats af te dwingen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties