Fuglsang krijgt vrijgeleide naar de eindzege, Nederlander Van Baarle verrast in laatste rit
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 2 reacties

Jakob Fuglsang wint net als in 2017 de Dauphiné

Fuglsang krijgt vrijgeleide naar de eindzege, Nederlander Van Baarle verrast in laatste rit
Foto: © photonews

Door de kleine verschillen lag het eindklassement van de Dauphiné nog lang niet vast. Het parcours leende zich er in de laatste rit toch niet helemaal toe om nog schade aan te richten, behalve bij diegenen die ziek waren. De eindzege van Fuglsang kwam niet meer in gevaar.

Een korte rit van 113 kilometer met heel wat klimwerk was de laatste opgave voor de renners in de Dauphiné. Alaphilippe maakte van de gelegenheid gebruik om zich te verzekeren van de bergtrui. Zaten mee in de vroege vlucht: Van Baarle, Haig, Grossschartner, Verona, Reichenbach, Kuss, Bernard, Hagen, Pernsteiner, De Marchi en Barguil.

Politt maakte ook nog de sprong naar de kopgroep. Er waren er ook heel wat die het veel minder verging - ongetwijfeld door het helse weer tijdens de vorige rit - en die in de slotetappe er nog de brui aan moesten geven. Onder hen ook niemand minder dan Adam Yates, de nummer twee uit het klassement.

OOK KRUIJSWIJK GEEFT OP

Er waren nog andere onverwachte wendingen. Zo moest Kruijswijk in het peloton bergop de rol lossen. Hij zou later ook nog opgeven. Op de Col de Rives werd er voorin slag om slinger gedemarreerd. Haig, Van Baarle, Kuss en Hagen lieten de anderen achter. Haig leek over de beste klimmersbenen te hebben, maar kreeg de zege niet zomaar cadeau. Van Baarle reed op eigen tempo weer naar hem toe.

TEUNS EINDIGT ZESDE

De groep der favorieten geraakte niet meer bij de sterkste vluchters, maar dat betekende zeker niet dat het traag ging. Dylan Teuns moest afhaken en eindigde daardoor niet vijfde, maar nog wel mooi zesde. De strijd om de eindzege was dus een wedstrijd in de wedstrijd. Ook om de ritzege was het nog niet gespeeld, want Hagen en de teruggekeerde Alaphilippe hingen op de top op iets meer dan twintig seconden.

Hagen liet op de laatste helling Alaphilippe weer achter. De twee leiders bedreigen zat er ook voor de man van Lotto niet meer in. Voorafgaand aan de sprint loerden ze nog wat naar mekaar, maar Van Baarle troefde met een machtige sprint Haig af en pakte zijn eerste individuele overwinning op WorldTour-niveau.

TRUIEN VOOR LAMBRECHT EN VAN AERT

Bij de favorieten werd leider Fuglsang de hele rit geen duimbreed in de weg gelegd. Pinot versnelde nog even met de slotkilometer in zich, maar het was alleszins veel te weinig om de man van Astana nog in verlegenheid te brengen. Ook enkele Belgen houden een prijs over aan de Dauphiné: Lambrecht neemt de witte trui mee naar huis, Van Aert de groene.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

19/09/2021 - 26/09/2021 WK
03/10/2021 Parijs-Roubaix
06/10/2021 Milaan-Turijn
09/10/2021 Ronde van Lombardije

Nieuwste reacties