Victor Campenaerts heeft zware concurrentie mee tot stand gebracht en verdient daarvoor dikke pluim

Victor Campenaerts heeft zware concurrentie mee tot stand gebracht en verdient daarvoor dikke pluim
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het is ongezien, de weelde waarmee België anno 2019 pronkt in het tijdrijden. Het sterkste nationaal kampioenschap tijdrijden wordt wellicht donderdag in Middelkerke gereden. Dat Campenaerts op voorhand niet zegezeker is, is ook zijn eigen verantwoordelijkheid. Al is het vooral een verdienste.

Er heerste in België of Vlaanderen zeker geen tijdritcultuur, tot Victor Campenaerts op de proppen kwam. Zijn manier van zich specialiseren, met details bezig zijn, zich tot in de puntjes voorbereiden: het heeft wellicht enkelen met de wenkbrauwen doen fronsen. Maar iedereen kon wel vaststellen hoe Campenaerts gestaag richting absolute wereldtop groeide.

Dat heeft bij collega's de open geopend. Want succes werkt uiteraard wel aanstekelijk. Renners in zijn dichte omgeving wilden zien hoe hij dat nu juist klaarspeelt en wilden van hem leren. Ook op anderen had hij een zekere impact, want zij zouden het even goed willen doen. Waardoor er zich nu zeker zes volwaardige tijdritkampioenen aankondigen.

WELLENS NOG NIVEAUTJE NAAR OMHOOG

Het is zeker begrijpelijk dat je door dat vuur aangestoken wordt als je bij hem in de ploeg zit. Dat is specifiek het geval bij Tim Wellens. Die stond zeker niet bekend als een cpecialist, maar kon zich plaatsen bij de beteren. Zijn leergierigheid werd aangewakkerd door Campenaerts en dat heeft hem naar een nog hoger niveau getild. Heeft er voornamelijk begin dit jaar nog hard op gewerkt.

Yves Lampaert is altijd al gemotiveerd geweest om zijn maatje Campenaerts, die hij beschouwd als een betere tijdrijder, te kunnen kloppen. Lampi heeft de capaciteiten, getuige zijn nationale titel in 2017. In een mindere periode zal hij zich ver van diens niveau verwijderd gevoeld hebben, maar de gretigheid is altijd gebleven en daar plukt de renner van Deceuninck-Quick.Step nu de vruchten van.

ONVOORSPELBARE DE GENDT HEEFT HET IN ZICH

Wie het op een soortgelijke manier bekijkt, is Thomas De Gendt. Met hem weet je nooit op voorhand of hij een goede of slechte tijdrit kan rijden, maar hij kijkt evenzeer op naar Campenaerts en heeft diezelfde drang om hem het vuur aan de schenen te leggen. Deed dat toch ook al af en toe.

Zelfs voor een renner die er iets verder van af staat, zoals Wout van Aert, werkt de specialisatie van Campenaerts inspirerend. Als wegrenner heeft Van Aert nog zoveel doelen te stellen en zich met zo iemand kunnen meten, is dan een mooie uitdaging. Voeg daaraan toe dat Van Aert ervan houdt om in een koers bijzonder diep te gaan en dat ook kan en dan heb je een potentiële tijdrijder.

ELKAAR BETER MAKEN

Bij Evenepoel is die invloed er minder wegens een andere generatie, die heeft de tijdrijderskwaliteiten meegekregen van bij de jeugd. Het is ook niet enkel de verdienste van Campenaerts dat zoveel Belgen zo'n niveau halen. Als er een beetje concurrentie is, maak je mekaar altijd beter. Zoals Clijsters en Henin destijds ook deden in het tennis. Maar Campenaerts gaat wel met de eer van aanstoker lopen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties