De Cauwer over Tour-ontknoping van dertig jaar geleden: "Hij heeft me jarenlang scheef aangekeken"

Simon Wauters
Simon Wauters
| 0 reacties
De Cauwer over Tour-ontknoping van dertig jaar geleden: "Hij heeft me jarenlang scheef aangekeken"

Exact dertig jaar geleden won Greg LeMond de Tour de France na een onwaarschijnlijke ontknoping. José De Cauwer was toen ploegleider van LeMonds en had het er maandag over in Vive le Vélo.

Laurent Fignon was op weg om voor de derde keer in zijn carrière de Tour te winnen. De Fransman begon aan de afsluitende tijdrit van 24,5 km met een voorsprong van 50 seconden op Greg LeMond.

Net als in de tijdrit eerder die Tour verscheen de Amerikaan met een triatlonstuur aan de start, ongezien in die periode. In een bloedstollende tijdrit fietste LeMond het verschil dicht en won hij de Tour met acht seconden voorsprong: het kleinste verschil in de Tour-geschiedenis.

"Zo'n triatlonstuur mocht eigenlijk niet, want een stuur moest uit één stuk bestaan", vertelde José De Cauwer in Vive le vélo. "Op de dag van de eerste tijdrit ben ik om 7.30u 's ochtends op de deur van de juryvoorzitter gaan kloppen. Die zei dat het goed was en stuurde me boos weg."

"Fignon Hij heeft me jarenlang scheef aangekeken, alsof ik hem iets aangedaan had. Maar in de Tour van 2010 tijdens de WK-finale Nederland-Spanje - Fignon was al erg ziek toen - stond hij plots recht en nam hij me vast. "Het is goed geweest", zei hij. Toen wist hij het al. Dat was een bijzonder moment. Niet veel later is hij overleden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties