Nooit lag het aantal opgevers zo laag sinds de eeuwwisseling, liefst 11 teams nog compleet in de Tour
Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 0 reacties

Sinds de eeuwwisseling lag het aantal opgaves in de Tour nooit zo laag als in 2019

Nooit lag het aantal opgevers zo laag sinds de eeuwwisseling, liefst 11 teams nog compleet in de Tour
Foto: © photonews

Opvallende vaststelling in deze Tour de France: amper renners die er de brui aan geven na iets meer dan twee weken koers. Sinds de eeuwwisseling lag het aantal opgevers zelfs nooit zo laag als in deze editie van de Ronde van Frankrijk.

Wilco Kelderman was tijdens de rustdag op maandag de 13e renner die de handdoek gooide in deze Tour. Amper 12 opgevers na twee weken dus: een historisch laag aantal. Het is namelijk al anders geweest... Er zijn nog 163 renners overgebleven in de 16e etappe van dinsdag naar Nîmes. 

Goed weer en verbod op Tramadol?

Er zijn verschillende verklaringen voor dat lage aantal opgevers. Zo hebben de renners amper regen of slecht weer gehad, waardoor de kans op een valpartij gevoelig daalt. Ook heel zware valpartijen bleven uit. Joost De Maeseneer en Servaas Bingé, respectievelijk ploegdokters bij Wanty-Gobert en Lotto Soudal, wijten het ook aan het verbod op Tramadol. 

Tramadol is een pijnstiller die de afgelopen jaren veel gebruikt werd in het profpeloton. Maar het maakt je ook suffer, waardoor specialisten vermoeden dat er minder oplettendheid is tijdens de wedstrijd. Al gingen enkele renners, waaronder Jasper Stuyven, daar wel niet mee akkoord. 

Twee Belgen out

Bij de Belgen zijn Wout Van Aert en Jasper Philipsen uit de Tour verdwenen. De eerste na een zware valpartij in de tijdrit, de jonge sprinter werd door zijn team UAE Emirates gespaard van de Pyreneeën en Alpen. 

Bij de start van de derde Tour-week waren Deceuninck-Quick.Step, Soudal Lotto, Astana, Team Ineos, AG2R-La Mondiale, Groupama-FDJ, Movistar, Mitchelton-Scott, Trek-Segafredo, Wanty-Gobert en Arkea-Samsic zelfs nog helemaal compleet. In totaal 11 teams zonder uitvallers dus. CCC en Cofidis zijn er het 'ergst' aan toe: zij zagen ieder twee renners de strijd staken. 

Laagste aantal sinds 2000

Sinds de eeuwwisseling lag het aantal (12) dus nog nooit zo laag. In 2000 waren er na twee weken koers al 43 opgevers, 3,5x zoveel als in 2019. In 2012 waren er ook 40 opgaves. In 2016 zat men op 15, vorig jaar waren het er 16. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

22/09/2019 Trek CX Cup
29/09/2019 WK Yorkshire
05/10/2019 Berencross
06/10/2019 GP Neerpelt
12/10/2019 Ronde van Lombardije

Nieuwste reacties