Is Caleb Ewan nu de snelste man in de Tour? De proef op de som!
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 1 reacties

Ewan toont in de Tour nog net iets meer regelmaat dan concurrenten

Is Caleb Ewan nu de snelste man in de Tour? De proef op de som!
Foto: © photonews

Met enkel nog de mythische Champs-Élysées als resterende sprinterskans is Caleb Ewan de enige spurter in de Tour die al twee ritzeges te pakken heeft. Maakt dat nu van de Australiër de rapste man? We halen alle sprints nog eens voor de geest om tot een finale conclusie te komen.

Allereerst mogen er eigenlijk twee sprints niet worden meegerekend, die in Colmar en Albi, gewonnen door Peter Sagan en Wout van Aert. Deze ritten werden vooraf onder gebracht in de categorie 'heuvelachtige rit'. Weliswaar werd er aan het eind nog gespurt door een omvangrijke groep. In Colmar was het gros van de topsprinters er niet meer bij, in Albi werden ze na een zware koers op hun nummer gezet door Van Aert.

Voor de Tour werd Dylan Groenewegen bestempeld als zowat snelste man ter wereld. In de openingsrit kwam de Nederlander echter jammerlijk ten val en waren er enige dagen nodig om hiervan te herstellen. In Albi zat Groenewegen niet in de eerste groep, maar in de laatste drie pure massasprinten deed hij wel volop mee. In Chalon-sur-Saône bleef hij Ewan nipt voor, nadien moest hij het tweemaal stellen met een dichte ereplaats.

SNELHEID VIVIANI AFGEBOT?

Elia Viviani vertoonde voornamelijk in het begin van de Ronde van Frankrijk een enorme snelheid, door indruk te maken in tussensprints en te winnen in Nancy. Ondertussen lijkt die snelheid al wat afgebot. Kent hij een goede dag, dan zet hij zich bergop mee op kop in dienst van Alaphilippe. Dat gaat ook doorwegen, al kan Viviani met Richeze en Mørkøv rekenen op uitstekende gidsen.

Ook voor een spurter moet het in een koers van drie weken wat meezitten en moet het scenario in zijn voordeel uitdraaien, maar Caleb Ewan kan inderdaad over een hele Tour bekeken de beste uitslagen voorleggen. De Australiër is de kampioen van de regelmaat: zes keer reed hij top drie. Viviani moet het stellen met viermaal top drie, Groenewegen slaagde er drie keer in.

TERECHTE BELONING

Dan is het ook terecht dat Ewan, die zijn vorm weet te behouden en voor wie het afzien in de bergen nog geen impact heeft op zijn prestaties in de sprintersetappes, beloond werd met twee ritzeges. Voorts heeft ook Peter Sagan zich er telkens tussen gegooid en valt de overwinning van Teunissen in de spurt bergop in Brussel nog altijd op.

Top drie van pure massasprints in de Tour:

Brussel: 1. Teunissen 2. Sagan 3. Ewan

Nancy: 1. Viviani 2. Kristoff 3. Ewan

Chalon-sur-Saône: 1 Groenewegen 2. Ewan 3. Sagan

Toulouse: 1. Ewan 2. Groenewegen 3. Viviani

Nîmes: 1. Ewan 2. Viviani 3. Groenewegen

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

29/09/2019 WK Yorkshire
05/10/2019 Berencross
06/10/2019 GP Neerpelt
12/10/2019 Ronde van Lombardije
12/10/2019 Polderscross

Nieuwste reacties