Meesterknecht en kamergenoot Devenyns: "Geel of geen geel, Alaphilippe zal ervoor gevochten hebben als een leeuw"

Simon Wauters
Simon Wauters
| 4 reacties
Meesterknecht en kamergenoot Devenyns: "Geel of geen geel, Alaphilippe zal ervoor gevochten hebben als een leeuw"
Foto: © SC

Julian Alaphilippe rijdt nog steeds in het geel in de Tour de France. De verrassende prestaties van de Fransman zijn ook een beetje toe te schrijven aan een Belg.

Dries Devenyns is in deze Tour de meesterknecht en kamergenoot van Alaphilippe. De twee zijn intussen ook goede vrienden geworden.

“Doorheen een rit zit ik de hele tijd bij Julian. Ik doe dat min of meer uit mezelf”, aldus Devenyns tegenover Gazet van Antwerpen. “Ik haal zijn bidons, rijd heen en terug naar de volgwagen om zijn bril te laten afkuisen. Als hij stopt om te plassen, dan stop ik samen met hem. Soms plast hij vanop de fiets en dan duw ik hem even. Alles is erop gericht dat hij zou weinig mogelijk energie moet ­verbruiken.”

“Julian stelt zulke ­dingen meestal zelf voor. Ik vind hem ongelooflijk koersintelligent. Voor een stuk bepaalt dat ook mee zijn succes: in de tijdrit in Pau lag er in de laatste kilometer een lastig stuk bergop van tweehonderd meter. Volgens mij neemt hij ­alleen daar zes, zeven seconden op Geraint Thomas. Omdat hij daar wat meer vermogen getrapt zal hebben, maar zeker ook ­omdat hij zo slim momentum opbouwt voordien. Ook dat maakt hem zo uitzonderlijk: stuur­vaardigheid, aerodynamisch ­vermogen", weet Devenyns. 

“Het indrukwekkendst vond ik zijn overwinning in Épernay. Die rit hadden we de woensdag voor de Tour verkend. Toen al zei hij: Dries, dit is een finale voor mij. Hier kan ik demarreren. Als je dan ziet hoe hij die dag wint, hoe hij echt de perfecte lijnen rijdt in de afdaling. Hij heeft dat allemaal perfect in zijn geheugen zitten. Onwaarschijnlijk.”

Kan hij de leiderstrui vasthouden tot in Parijs? “Ik weet het niet. Hij heeft al enorm veel energie verbruikt. Hij rijdt niet zuinig en misschien moet je dat in een grote ronde wel doen. Af­gelopen zondag countert hij ­meteen Pinot, waar hij misschien beter was blijven zitten in de groep met Geraint Thomas. Die vraag kan je zeker stellen. Maar ik vind het mooi dat hij zijn kansen gaat. Julian is reclame voor het wielrennen: hij doet de mensen dromen.”

“Of het lukt of niet, voor mij zijn dit veruit de mooiste momenten in mijn carrière. Niks komt ook maar in de buurt. En aan één ding hoeft niemand te twijfelen: geel of geen geel in Parijs, Julian zal ervoor gevochten hebben als een leeuw”, besloot Devenyns. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties