🎥 Consistentie zoek bij het bestraffen van incidenten, uitgedeelde straf vooral voor Rowe bijzonder zwaar
Kevin Vanbuggenhout
Kevin Vanbuggenhout
| 8 reacties

Luke Rowe wel erg zwaar gestraft voor zijn aandeel in incident

🎥 Consistentie zoek bij het bestraffen van incidenten, uitgedeelde straf vooral voor Rowe bijzonder zwaar
Foto: © photonews

Geen Luke Rowe meer in de Tour, dat zal toch even slikken zijn bij Team Ineos. Hoewel het zeker geen voorbeeldig rijgedrag was dat de Welshman enerzijds en Tony Martin anderzijds vertoonden, is het de vraag of dit erg genoeg was om beide renners uit te sluiten.

Ter verdediging van het oordeel van de jury: het is misschien wel tijd om aan dit soort acties paal en perk te stellen. Het hoort bij het wielrennen, wordt dan gezegd. Maar misschien hoeft dat niet. Alleen: om dit dan te bestraffen en talloze andere van deze momenten zomaar te laten passeren, lijkt ook niet de beste aanpak.

Want het is voor iedereen zichtbaar wat er gebeurd: bij Jumbo-Visma zitten ze aan het begin van een klim op kop om hun kopman te beschermen. Rowe wilt er voor Ineos langs de zijkant langs, maar Tony Martin verdedigt zijn positie en tikt de opkomende Rowe helemaal naar de zijkant van de weg, waar hij nog net een val weet te vermijden.

HIËRARCHIE

De betrokken teams zijn nu twee ploegen met een kopman die nog goed staat in het klassement, maar dit soort taferelen gebeurt o zo vaak in een koers, bijvoorbeeld wanneer een kleine ploeg plots met een treintje naar voren komt. Die wordt dan de doorgang belet door een grote ploeg die vooraan zit, omdat er nog altijd zo iets is als een hiërarchie in het peloton.

Dat leidt dan vaak tot taferelen waarbij de opkomende man net niet tot een val wordt gebracht, zoals hier bij Rowe. Dat deze dan nog reageert hoeft ook niet, maar is tegelijkertijd begrijpelijk en meer dan Martin een por geven was het ook niet. Vooral voor de Ineos-man is de uitsluiting dan ook bijzonder streng. Dat is het voor Martin ook wanneer je al die andere onbestrafte incidenten in overweging neemt.

NOOD AAN NIEUW INITIATIEF?

Daar zit het werkelijke probleem met het uitdelen van deze straf. Als het zou gaan om een initiatief om dit soort koersgedrag uit de wielerwereld te verbannen, kan dat zeker toegejuicht worden. Dan moet dat ook expliciet in een reglement worden gegoten, wat men precies verstaat onder ongepast rijgedrag. Maar op dit moment is er van enige consistentie geen sprake en geraakt de ene er mee weg en de andere niet.

Gezien de gunstige positie in het klassement van enkele Fransen, geraakt de jury met deze beslissing ook niet van zijn imago van partijdigheid af. Dat is op zich betreurenswaardig. Er zijn dus eigenlijk alleen maar verliezers in dit verhaal. Tenzij je Alaphilippe of Pinot heet. Of Buchmann.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Kalender

19/09/2021 - 26/09/2021 WK
25/09/2021 Bredene
02/10/2021 Meulebeke
03/10/2021 Parijs-Roubaix
03/10/2021 Gieten

Nieuwste reacties