Meesterlijke Alejandro Valverde wint boven op monsterlijke slotklim, Dylan Teuns is leider af

Arjen T'Sjoen
| 11 reacties
Meesterlijke Alejandro Valverde wint boven op monsterlijke slotklim, Dylan Teuns is leider af
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

In de Ronde van Spanje was het opnieuw puffen en zweten geblazen. Niet alleen door de temperaturen, maar ook door de zware klimkilometers die op het programma stonden. Een nieuwe krachtmeting dus voor de klassementsmannen.

Het peloton mocht zich opnieuw opmaken voor een bijzonder lastige finale. De slotklim was namelijk de Alto Mas de La Costa, een verschrikkelijke klim met pieken tot 25 procent. Met ook nog onder meer de Puerto del Salto del Caballo (10,6 km aan 4,6%) op het parcours mochten we ons opmaken voor spektakel.

Vroeg in de etappe trokken onze landgenoten Philippe Gilbert en Jelle Wallays ten aanval. Samen met Sebastian Henao, Sergio Luis Henao, Michael Storer, Tomasz Marczynski, Cyril Barthe, Stéphane Rossetto, Quentin Jauregui en Gianluca Brambilla reden ze een voorsprong van een viertal minuten bij elkaar.

Movistar met een plan

Op de eerste beklimmingen van de dag nam Bahrain-Merida de handschoen op, maar voor Team Movistar ging dat niet snel genoeg. De ploeg van Valverde en Quintana trok stevig door en reduceerde het verschil snel. In de marge gaf de jonge klimmer James Knox van Deceuninck-Quick Step op.

Op de voorlaatste klim, de Puerto del Salto del Caballo, trok Tomasz Marczynski (Lotto Soudal) ten aanval en hij kreeg Philippe Gilbert (Deceuninck Quick Step), Gianluca Brambilla (Trek-Segafredo) en Sergio Henao (UAE) met zich mee. Intussen moest leider Dylan Teuns afhaken in het peloton, het tempo van de mannen van Movistar was te hoog. 

Alto Mas de La Costa: Stukken tot wel 25(!) procent

Met het oog op de onwaarschijnlijk steile Alto Mas de La Costa bleef het verschil verder zakken, de klassementsmannen gingen bepalen wie de rit zou winnen. In de beginfase van de klim nam het Jumbo-Visma van Roglic de koers in handen. Sepp Kuss strok stevig door en meer dan 15 renners bleven er voorin niet over, Gilbert was intussen ingelopen.

Het was Nairo Quintana die op de steilste stukken het tempo stevig optrok. Primoz Roglic en Miguel Angel Lopez konden volgen. Valverde paste eventjes, maar keerde op karakter dan toch terug. Een beslissende aanval kwam er niet meer waardoor de vier gingen sprinten voor de zege. Alejandro Valverde regelde de sprint meesterlijk en haalde de richtzege binnen met een flitsende sprint. Roglic eindigde als twee, Lopez werd derde. Miguel Angel Lopez neemt de leiderstrui opnieuw over van Dylan Teuns.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties