Geraint Thomas moet opnieuw opboksen tegen twijfels en deed dat in het verleden al prima

Geraint Thomas moet opnieuw opboksen tegen twijfels en deed dat in het verleden al prima
Foto: © photonews

De kogel is door de kerk: Geraint Thomas gaat deelnemen aan het WK tijdrijden. Victor Campenaerts, Remco Evenepoel en Yves Lampaert weten dus dat ze het hem rekening moeten houden. Ook al lijkt de Brit nu nog niet in grootse vorm te verkeren.

Thomas heeft er wel een patent op om er te staan op de momenten dat het moet. Denk maar aan de Ronde van Frankrijk dit jaar. Gezien de winter die Thomas vorig jaar doormaakte en de hobbelige aanloop naar de Tour, was er eigenlijk weinig reden om te denken dat hij een grote rol van betekenis ging spelen.

Hij had als titelverdediger de ervaring wel aan zijn kant, maar als de conditie niet goed is opgebouwd, heb je daar weinig aan. In de Tour bleek hij er dan toch gewoon te staan. Oké, de eindzege was voor zijn uiterst getalenteerde ploegmaat Bernal, maar de tweede plaats bewees dat Thomas het er goed had vanaf gebracht.

GEEN TONEELSTUKJE

Niet schrikken dus als Thomas straks in de WK-tijdrit een prima beurt maakt. Ook al had G vooraf zelf zijn bezorgdheden geuit. Die bezorgheid lijkt gegrond en geen toneelstukje. Na de Tour reed hij een maand geen officiële wedstrijd en het blijkt niet zo simpel om nadien dan weer met hetzelfde niveau aan te knopen bij het hervatten van de competitie.

In de Deutschland Tour speelde hij geen vooraanstaande rol. Vervolgens stond het tweeluik in Canada op het programma. Het werd een anonieme 97ste plaats in Québec. In Montréal werd het al snel lossen toen Evenepoel eens versnelde en reed de Ineos-renner de wedstrijd niet eens uit. Toch niet het verhoopte scenario in voorbereiding op een WK.

TIJDRIJDERSCAPACITEITEN BUITEN KIJF

De tijdrijderscapaciteiten van Thomas staan desaniettemin buiten kijf. Zijn tweede plek in Pau tijdens de Tour bewijst dat. In andere tijdritten in het Baskenland, Romandië en Zwitserland schommelde het meer rond de tiende plaats, maar toen was Thomas volop aan het toewerken richting een hoger doel. Het WK zal op één dag beslecht worden, goed of niet goed, alles of niets.

Hij heeft het in zich om dan op zo'n kampioenschap toch beter te presteren dan verwacht. Hij werd al tweemaal derde in een WK-tijdrit en werd in 2017 nationaal kampioen tijdrijden. Bovendien is het een uitdagend parcours dat hem wel goed moet liggen. Toch maar best niet afschrijven dus.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties