Opinie Mentale sterkte van WK-sensatie Tiberi uitermate veelbelovend
Redactie
| 6 reacties

Antonio Tiberi maakte veel indruk onderweg naar de wereldtitel

Mentale sterkte van WK-sensatie Tiberi uitermate veelbelovend
Foto: © photonews

De opvolger van Remco Evenepoel in het tijdrijden bij de juniors moest zelf met een straffe stoot à la Evenepoel uitpakken om wereldkampioen te kunnen worden. Dit is een naam om te onthouden: Antonio Tiberi. Vooral de kalmte waarmee de Italiaan omging met pech, was indrukwekkend.

Hoe straf was dat nummertje? Bij de start zo goed als een halve minuut verliezen om dan vervolgens op een lastig parcours van 27 kilometer naar de overwinning te vlammen en uiteindelijk nog over een marge van acht seconden beschikken ten opzichte van de voornaamste belager.

AL VAKER GOED IN TIJDRIT

Zeker, wie de jongerencategorieën volgt, weet wel dat Tiberi hard met de fiets kan rijden. Op het nationaal en Europees kampioenschap voor juniors werd hij vorig jaar respectievelijk tweede en derde in de tijdrit. Dit jaar kwamen daar twee ritzeges bij in de Vredeskoers, brons ditmaal op het nationaal kampioenschap tijdrijden en onlangs werd hij nog bergkoning in de Giro della Lunigiana.

Dan krijg je in Yorkshire wel een parcours waarop je je ding kan doen. Bovendien was er ook nog die zege in een Italiaanse eendagskoers waarbij Tiberi solo over de meet kwam met bijna een minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger. Hoewel het niet zo is dat hij er bij de jeugd ver bovenuit steekt, heeft de 18-jarige jongeman dus zeker al zijn potentieel getoond. 

GEEN GARANTIE, WEL BELOFTEVOLLE INDICATIE

Ook na zijn triomf in de tijdrit voor junioren op het WK is er uiteraard niets dat garandeert dat deze youngster straks ook een succes zal worden bij de profs. Toch is er één grote reden om aan te nemen dat het wel zover komt: zijn mentale sterkte.

Krijg het maar voor, zo toeleven naar die belangrijke afspraak in een discipline die je goed ligt, en dan om alles haast in duigen te zien vallen bij de start. Het had begrijpelijk geweest als hij het uit frustratie had laten lopen. Of als hij door woede onderweg technische fouten had gemaakt. Dat had men hem niet kunnen verwijten, maar het gebeurde niet.

OPMERKELIJKE BEHEERSING

Opmerkelijk hoe sterk deze Tiberi mentaal bleef. Het moet natuurlijk wel een enorme boost gegeven hebben toen hij hoorde dat zijn tussentijden goed meevielen. Zijn opvallendste actie kwam er misschien wel in het begin: zo kalm blijven bij zoveel pech, zo'n beheersing. Het kan niet anders dan veelbelovend genoemd worden.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws per mail.

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties