Opinie: dopingdegout bezorgt De Vuyst nadeel van de twijfel

Redactie
| 8 reacties
Opinie: dopingdegout bezorgt De Vuyst nadeel van de twijfel
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

 Sofie De Vuyst liet gisteren weten dat ze half december betrapt was op het gebruik van exogene steroïden. Hoewel ze meteen haar onschuld uitschreeuwde, kreeg ze al snel de wind van voren.

Sociale media zijn sowieso al niet de meest vredelievende en genuanceerde plekken op aarde. “Levenslang schorsen” en “Onschuldig? Dat zeggen ze allemaal”, was zo een beetje de tendens.

Heel wat wielerfans tikten de Flandrienne van haar voetstuk. Zelf verklaarde ze meteen in een open brief (lees hier) er alles aan te zullen doen om haar onschuld te bewijzen. Maar hoe begin je daar in hemelsnaam aan?

Voor velen is ze al schuldig. Trial by (social) media. De Vuyst is intussen 32. Hoewel ze volgend jaar in principe onder contract ligt bij Mitchelton-Scott, is het nog maar de vraag of ze daar ook daadwerkelijk voor gaat koersen.

Geen enkel team en geen enkele sponsor wordt graag geassocieerd met doping. Hopelijk kan De Vuyst snel haar onschuld aantonen, maar dat wordt sowieso een moeilijk verhaal.

Waar rook is, is vuur. In het wielrennen meer dan waar dan ook. Omdat vorige generaties renners de geloofwaardigheid van de sport op twee wielen zowat tot de grond hebben afgebrand.

Zo is het wielrennen in Duitsland bijvoorbeeld nog steeds aan het herstellen van de klap van juli 2007, toen ARD en ZDF de Tour verlieten na een positieve test van Patrik Sinkewitz.

Natuurlijk zijn dopinggevallen in België (gelukkig) eerder zeldzaam en zal het geval-De Vuyst het Belgische wielrennen heus niet ten gronde richten. Maar als je normaal gezien onschuldig bent tot het tegendeel is bewezen, is dat in het wielrennen omgekeerd.

De resultaten van het B-staal lijken eerder een formaliteit. Als het over doping gaat krijg je al snel het nadeel van de twijfel. We zouden niet graag in de schoenen van De Vuyst staan. Maar nogmaals: hopelijk kan ze snel haar onschuld bewijzen.

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties