Universersiteit luidt de noodklok: "De UCI moet maatregelen nemen"

Joachim Vandecauter
| 0 reacties
Universersiteit luidt de noodklok: "De UCI moet maatregelen nemen"
Foto: © photonews

De universiteit van Bern heeft de noodklok geluid. Ze zien een dalende trend van de BMI en dat baart de onderzoekers zorgen. Ze willen dat de UCI maatregelen neemt.

Onderzoekers van de universiteit van Bern berekenden de body mass index BMI van de top 5 in de grote rondes tussen 1992 en 2022. In die periode zagen ze de BMI van 22,12 naar 20,13 dalen. 

"Tot nu toe is het niet ongezond of indicatief voor eventuele toekomstige gezondheidsproblemen", verduidelijkte onderzoeker Alexander Smith de resultaten. "Maar het baart wel zorgen. Zeker als je kijkt naar andere studies en bevindingen waar gewichtsgerelateerde problemen reeds aan bod kwamen. Ook brachten enkele renners deze problematiek eerder al ter sprake."

"De dalende trend van de BMI kan gevolgen hebben voor de renners", ging Smith verder. "Want prestatiedruk kan tot schadelijk gedrag leiden. Mogelijk met negatieve consequenties voor de gezondheid van de renners, zowel op korte als op lange termijn."

De onderzoekers vinden dat de UCI maatregelen moet nemen, om die gevolgen te vermijden. "Dat kunnen preventie- en bewustmakingscampagnes zijn. Ook screeningprogramma's en op BMI gebaseerde richtlijnen voor profrenners behoren tot de mogelijkheden", aldus Smith. 

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties