Tour de France 2024

De Tour de France is één van de drie grote ronden uit de WorldTour. Algemeen wordt de Tour beschouwd als dé belangrijkste afspraak uit het wielerseizoen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alles rond de Tour de France.

De Tour de France werd in 1903 opgericht door Henri Desgrange, hoofdredacteur van de sportkrant L'Auto Vélo, om zo de concurrentie met de andere toonaangevende krant Le Vélo aan te gaan. De eerste winnaar van de Tour de France in 1903 was Maurice Garin. Sindsdien is de Tour elk jaar doorgegaan, enkel onderbroken door de Twee Wereldoorlogen. De Tour wordt tegenwoordig georganiseerd door de ASO en duurt zo'n drie weken. Een bijnaam voor de Tour de France is La Grande Boucle.

Dopingperikelen

Doorheen zijn geschiedenis is de Tour de France ook geplaagd geweest door dopingperikelen bij deelnemende renners en/of ploegen. Zo was er bijvoorbeeld het Festina-schandaal in 1998. Ook moesten een aantal sportief behaalde eindzeges later geschrapt worden. Zo werd de Tourzege van 2011 toegewezen aan Andy Schleck, nadat Alberto Contador in 2012 voor twee jaar geschorst werd. Een zwarte bladzijde uit de Tourgeschiedenis is ook de periode van 1999 tot en met 2005. Alle edities in deze jaren werden gewonnen door Lance Armstrong, die later dopinggebruik bekende. De Tourzeges van Armstrong werden geschrapt. Omdat het ook gonste van de geruchten over de renners die Armstrong bekampten, werd voor deze edities geen Tourwinnaar aangeduid.

Omdat de zeven overwinningen van Armstrong niet geldig zijn, zijn er nog altijd vier recordhouders in de Tour de France. Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Eddy Merckx en Miguel Indurain wonnen de Tour elk vijf keer. Zij konden dus telkens met de gele trui, oftwel 'le maillot jaune', naar huis.

Truien in Tour de France

'Le maillot jaune' wordt automatisch gelinkt aan de Tour de France als de trui voor de eindwinnaar van het algemeen klassement. De groene trui is voor de winnaar van het puntenklassement, de bolletjestrui voor de winnaar van het bergklassement, de witte trui is voor de beste jongere. Daarnaast is er ook nog een ploegenklassement en wordt elke dag ook de prijs van de strijdlust uitgedeeld. De meest strijdlustige renner in een Tourrit mag een dag later dan met een rood rugnummer starten. 

In de Tour de France 2022, of de Ronde van Frankrijk 2022 zoals de wedstrijd in de Lage Landen genoemd zal worden, kan de strijd losbarsten in de zoektocht naar een opvolger voor Tadej Pogacar. De Sloveen is titelverdediger en won de Tour in 2020 en 2021. De Grand Départ in wat de 109de editie zal zijn, ligt in de Deense hoofdstad Kopenhagen. 

Laatste nieuws uit Tour de France 2024

Meer nieuws