Tour de France 2023

De Tour de France 2023 is de 110de editie van de belangrijkste grote ronde uit het profwielrennen. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen op en over de Tour de France 2023.

Voor de start van de Tour de France moeten we ondanks de benaming van de koers dit jaar niet in Frankrijk, maar in het Baskenland zijn. De Grand Départ vindt plaats in Bilbao, waar het startschot gegeven zal worden voor drie etappes over Spaanse wegen. Nadien volgt de oversteek naar Frankrijk en kan weer koers gezet worden richting de traditionele aankomst in Parijs op de Champs-Élysées. Bij de aankomst daar zal een totale afstand van 3404 kilometer afgelegd zijn.

Slechts één tijdrit

Nog maar één keer eerder, namelijk in 1992, ging de Tour de France in Spanje van start. Er is dit jaar een parcours uitgetekend waarop de berggeiten alle kans hebben om het verschil te maken, aangezien er maar één individuele tijdrit aan te pas komt. De Tour de France 2023 zal verreden worden van 1 juli tot en met 23 juli.

Opvolger voor Vingegaard

In het grootste wielercircus van het jaar zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Jonas Vingegaard, die vorig jaar de strijd won van Tadej Pogacar. Het zal in 2023 moeten blijken of er een herhaling van dat scenario komt of een revanche, of nog een derde hond met de wereldbekende 'maillot jaune' aan de haal gaat. Naast de gele trui staan nog heel wat andere truien en klassementen op het spel. De groene puntentrui werd vorig jaar bijvoorbeeld veroverd door Wout van Aert. Voorts zal er ook gestreden worden voor de bolletjestrui voor beste klimmer en de witte trui voor beste jongere. Er wordt ook een ploegenklassement opgemaakt en in elke rit de strijd van de prijslust toegewezen, met dan de prijs van de superstrijdlust aan het eind van de Tour.

WorldTour-teams + wildcards

Er zullen in de Tour de France 2023 opnieuw 18 WorldTour-ploegen aan de start verschijnen, aangevuld met enkele gelukkige teams die van organisator ASO een wildcard mogen ontvangen. Al deze deelnemende ploegen zullen grotendeels hun grootste kanonnen opstellen in de rittenkoers die het meeste aanzien geniet in het wielrennen. 

Laatste nieuws uit Tour de France 2023

Meer nieuws
 Stand
1. Jonas Vingegaard Rasmussen 82:05:42
2. Tadej Pogacar +7:29
3. Adam Yates +10:56
4. Simon Yates +12:23
5. Carlos Rodriguez +13:17
6. Pello Bilbao Lopez De Armentia +13:27
7. Jai Hindley +14:44
8. Felix Gall +16:09
9. David Gaudu +23:08
10. Guillaume Martin +26:30