Giro d'Italia 2024

De Giro d'Italia 2024 is de 107e editie van deze grote ronde in het wielrennen. Die zal in 2024 verreden worden van 4 mei tot en met 26 mei. De Grande Partenza vindt plaats in Venaria Reale en de aankomst van de slotetappe ligt in Rome. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rond de Giro.

In de Giro, in het Nederlands ook wel de Ronde van Italië genoemd, zullen dit jaar 3449 kilometer afgelegd worden. Er zal op zoek gegaan worden naar een opvolger voor Primoz Roglic, die vorig jaar de eindzege pakte na een spannende strijd met Geraint Thomas. Na drie weken koers konden slechts 14 luttele seconden beide renners onderscheiden. João Almeida stond als derde mee op het podium. Het is dus hopen dat het in 2024 even spannend kan worden. 

Twee tijdritten in Giro d'Italia 2024

Er zullen in de Giro d'Italia 2024 in totaal 21 ritten gereden worden, met tussendoor twee rustdagen om de renners te laten recupereren. Eentje op 13 mei na 9 etappes en eentje op 20 mei na 15 etappes. Al deze ritten kunnen onderverdeeld worden in verschillende categorieën. Zo zullen er 8 heuvelachtige ritten, 6 vlakke ritten, 2 tijdritten en 5 bergritten gereden worden. De verwachting is dat vooral de tijdritten en de bergritten doorslaggevend zullen zijn voor het algemene klassement. 

Dat is het klassement waar de meeste aandacht naartoe zal gaan en aan het einde van ruim drie weken verzekert de eindwinnaar zich van de roze trui. Al zijn er ook nog een heleboel nevenklassementen. Zo is er de paarse trui voor de winnaar of leider in het puntenklassement, de blauwe trui voor de beste in het bergklassement en de witte trui voor beste jongere. Aan het eind van de Giro wordt ook nog de zwarte trui uitgereikt aan de renner die laatste staat in de algemene rangschikking. Daarnaast is er ook nog een ploegenklassement en wordt na elke etappe én aan het eind van de volledige grote ronde de prijs van de strijdlust aan een renner toegewezen.

Debuut voor Pogacar maar niet voor Van Aert

Als organisator van één van de drie grote ronden is het voor RCS uiteraard steeds de betrachting om de meest grote namen naar de Giro te halen. Dat lukte vorig jaar bijvoorbeeld met de aanwezigheid van Remco Evenepoel in de eerste week. In de Ronde van Italië 2024 is Tadej Pogacar de grote publiekstrekker. Wout van Aert was ook van plan om zijn debuut te maken in de Giro, maar het breken van zijn sleutelbeen en meerdere ribben heeft er anders over beslist. Meer over de deelnemers aan de Giro d'Italia 2024 volgt weldra op onze andere pagina's.

Laatste nieuws uit Giro d'Italia 2024

Meer nieuws