Giro d'Italia 2023

Voeg tekst toe: Giro d'Italia 2023

De Ronde van Italië, ook wel de Giro genoemd, is één van de drie grote ronden in het mannenwielrennen. Dat zijn rittenkoersen van drie weken, meestal bestaande uit 21 etappes en twee rustdagen. Meestal ligt de aankomst van de slotetappe in Milaan, al kan door ook van afgeweken worden. De Giro is de eerste van de drie grote ronden die aan bod komt op de wielerkalender. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alles rond de Ronde van Italië.

Drie recordhouders in Giro d'Italia

De eerste Ronde van Italië, in het organiserende land bekend als de Giro d'Italia, werd verreden in 1909 en gewonnen door Luigi Ganna. Een Italiaan, uiteraard. Het was niet onmiddellijk een hele zware koers. Dat veranderde in de jaren '30 en '40 toen er bergetappes door de Alpen en de Dolomieten in het parcours werden opgenomen. Het zou duren tot 1950 eer een niet-Italiaan de Giro d'Italia won. Er zijn drie recordhouders: Alfredo Binda, Fausto Coppi en uiteraard Eddy Merckx. Alle drie hebben ze vijf eindzeges op hun naam staan. Sinds 2011 maakt de Ronde van Italië deel uit van de WorldTour.

De maglia rosa is de legendarische trui die aan de Giro verbonden is: de roze trui voor de leider in het algemeen klassement en uiteindelijk voor de winnaar. Er zijn uiteraard ook de nevenklassementen. De maglia ciclamino, oftewel de paarse trui, is voor de leider in het puntenklassement. De maglia azzurra, oftewel de blauwe trui, is voor de beste klimmer en de maglia bianca, de witte trui, is voor de beste jongere. De Ronde van Italië is ook bekend voor nog meer kleinere klassementen, zoals een klassement voor de tussensprints en een combinatieklassement. Daarnaast is er ook een ploegenklassement.

Uitstapjes naar andere landen

Hoewel de wedstrijd luistert naar de naam 'Ronde van Italië', betekent dat niet noodzakelijk dat alle etappes over Italiaanse wegen lopen. Geregeld wordt er al eens een uitstapje gemaakt naar een ander land. Liefst veertien keer vond de start van een Girorit al plaats in een ander land dan Italië. Tot 1960 was Milaan de vaste plek voor de start van de eerste en aankomst van de laatste etappe. Sindsdien is daar veel meer variatie ingekomen.

Bekende beklimmingen Giro d'Italia

Hoewel de Giro d'Italia net als de Vuelta enigszins in de schaduw staat van de Tour, zijn de ritten in de Giro vaak minstens even spectaculair als in de Tour. Dat heeft ook te maken met de steile en zware beklimmingen die de renners in Italië voorgeschoteld krijgen. Onder de bekendste beklimmingen in de Giro behoren de Stelvio, de Mortirolo en de Zoncolan. De renner die als eerste het dak van de Giro bereikt, krijgt een speciale prijs: de Cima Coppi, een eerbetoon aan Fausto Coppi.

Een minder positief aspect: net als de Tour kende ook de Giro reeds verschillende dopingschandalen. Eddy Merckx moest in 1969 uit de koers stappen na een geruchtmakende positieve test. In de loop van de geschiedenis werden ook renners als Marco Pantani en Alessandro Petacchi vanwege dopingverhalen uit koers genomen. Alberto Contador won de Giro van 2011, maar moest zijn eindzege een jaar later afstaan na een positieve test op clenbuterol.

Laatste nieuws uit Giro d'Italia 2023

Meer nieuws