Giro d'Italia 2022

De Ronde van Italië 2022 is de 105de editie van de Giro, één van de drie grote ronden in het wegwielrennen die drie weken duurt. De Ronde van Italiê begint dit jaar op 6 mei in het Hongaarse Boedapest en eindigt op 29 mei in Verona. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alles rond de Ronde van Italië 2022.

Deelnemende teams Ronde van Italië 2022

Er zijn reeds twintig ploegen bekend die zullen meedoen aan de Giro d'Italia 2022, zoals de wedstrijd in het organiserende land genoemd zal worden. Daar zijn achttien WorldTour-teams bij: AG2R Citroën, Astana Qazaqstan, Bora-Hansgrohe, Cofidis, EF Education-EasyPost, Groupama-FDJ, Ineos Grenadiers, Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, Israel-Premier Tech, Lotto Soudal, Movistar, Quick-Step Alpha Vinyl, Bahrein Victorious, BikeExchange-Jayco, DSM, Jumbo-Visma, Trek-Segafredo en UAE. Alpecin-Fenix en Arkéa-Samsic, de twee beste ProTeams uit 2021, krijgen ook automatisch startrecht voor de Giro.

Er is een rittenschema vastgelegd bestaande uit 21 ritten, met een rustdag achter de derde, negende en vijftiende rit. De eerste drie dagen zal er in Hongarije gekoerst worden, vooraleer het peloton de grens oversteekt naar Italië. Over de hele Giro d'Italia 2022 zal een totale afstand afgelegd worden van 3410,3 kilometer. U kunt op de desbetreffende pagina's meer informatie vinden over de etappes en het parcours van deze Giro.

Klassementen Ronde van Italië 2022

In de Ronde van Italië 2022 zal strijd geleverd worden voor liefst negen klassementen. Uiteraard in de eerste plaats voor het algemeen klassement. De belangrijkste nevenklassementen zijn het puntenklassement, het bergklassement, het jongerenklassement en het ploegenklassement. Daarnaast zal er ook een klassement opgemaakt worden voor de tussensprints, de strijdlust, de ontsnappingen en de fairplay.

Er zijn ook vier speciale truien verbonden aan de Ronde van Italië 2022. De maglia rosa, de roze trui, is voor de leider in het algemeen klassement en de eindwinnaar. De maglia ciclamino, oftewel de paarse trui, is voor de leider in het puntenklassement. De maglia azzurra, oftewel de blauwe trui, mag om de schouders van de leider in het bergklassement. De maglia bianca ten slotte, de witte trui, gaat naar de leider in het jongerenklassement.

Winnaars Ronde van Italië

Op de lijst met Ronde van Italië-winnaars staan heel wat klinkende namen. Alfredo Binda, Fausto Coppi en Eddy Merckx wonnen alle drie vijf keer de Giro. In 2021 stond er geen maat op Egan Bernal. Voor de Colombiaan was het zijn eerste eindzege. In 2022 zal er dus naar een opvolger gezocht worden voor Bernal.

Laatste nieuws uit Giro d'Italia 2022

Meer nieuws