WK Tijdrijden 2023

Op het WK wielrennen mikken de specialisten in het werk tegen de klok volop op het WK tijdrijden en dat is opnieuw het geval in 2023. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen rond het WK tijdrijden 2023.

Tijdens het Super-WK van 2023 in Glasgow komen ook de tijdrijders volop aan hun trekken. Van 8 tot en met 11 augustus staan de WK's op het programma waarbij de tijdritfiets van stal gehaald kan worden. Het mixed team relay, waarbij drie mannen en drie vrouwen één team vormen om hun land te verdedigen, komt op 8 augustus als eerste aan bod. Het afleggen van twee lokale ronden komt uiteindelijk neer op een totale afstand van 40,3 kilometer.

Individuele tijdritten in Stirling

De individuele tijdritten vinden plaats in en rond Stirling, een stad ten noordoosten van Glasgow. De beloften heren rijden daar op 9 augustus hun WK-tijdrit van 36,4 kilometer. De volgende dag is het de dag van de WK-tijdrit bij de vrouwen. De dames junioren rijden 13,6 kilometer, de dames elite en beloften rijden 36,4 kilometer. De laatste tijdritnummers zijn voor 11 augustus, met een kampioenschap van 23 kilometer voor de heren junioren en een WK van 48,1 kilometer voor de heren elite. De aankomst van de tijdritten ligt aan Stirling Castle.

Starttijden

Ook op het WK tijdrijden 2023 zal het uitkijken zijn naar de verschillende starttijden tussen de renners en rensters. Er zal telkens één of meerdere minuten zitten tussen de momenten waarop de renners en rensters van het startpodium rijden. Het is steeds interessant om te weten welke topfavoriet al de tijden van de concurrenten zal kennen voor de eigen aankomst aan de finishlijn. Ook bij wisselende weersomstandigheden zijn de starttijden wel degelijk van belang.

Opvolgers voor Foss en Van Dijk

Er zal op het WK tijdrijden 2023 op zoek gegaan worden naar opvolgers voor Tobias Foss en Ellen van Dijk, die bij de elite de wereldtitel tijdrijden in 2022 veroverden in het Australische Wollongong. De Noor Foss verraste daar vriend en vijand door wereldkampioen tijdrijden te worden. Andere specialisten als Stefan Küng en Remco Evenepoel moesten vrede nemen met respectievelijk zilver en brons. Bij de vrouwen stond er geen maat op Van Dijk, die door het verlengen van haar tijdrittitel al voor de derde keer wereldkampioene tijdrijden werd.

Favorieten

Bij de heren elite zal Filippo Ganna erop gebrand zijn om na zijn zevende plek vorig jaar nog eens zijn gram te halen en een gooi te doen naar een derde regenboogtrui. Met de mannen die in 2022 op het podium stonden, dat waren Foss, Küng en Evenepoel, zal de Italiaan ook rekening moeten houden. Evenepoel zal het WK tijdrijden mogelijk beschouwen als zijn beste kans om volgend jaar toch nog ergens in de regenboogkleuren rond te rijden. Bissegger kan ook wel een stukje tegen de klok rijden en wie weet vindt ook Tadej Pogacar nog de motivatie om er voor te gaan. Wout van Aert sloeg vorig jaar het WK tijdrijden over, maar is ook een belangrijke kanshebber moest hij dit jaar wel deelnemen.

Bij de vrouwen moet met titelverdedigster Ellen van Dijk geen rekening gehouden worden, want zij zal hoogzwanger zijn op het moment dat het WK tijdrijden 2023 verreden wordt. Dit is dus dé kans voor andere dames om de wereldtitel tijdrijden te veroveren. Haar landgenote Annemiek van Vleuten is dan ondanks een minder jaar een kandidate, net als de Zwitserse Marlen Reusser. Lotte Kopecky zal als Belgisch kampioene tijdrijden aan de start komen, maar mikt wellicht op een ereplaats. 

Laatste nieuws uit WK Tijdrijden 2023

Meer nieuws
 Uitslag
1. Remco Evenepoel 55:19
2. Filippo Ganna +0:12
4. Brandon McNulty +1:27
5. Wout Van Aert +1:37
6. Nelson Santos Simoes Oliveira +1:52
7. Rohan Dennis +1:53