Ronde van Lombardije (Il Lombardia) 2023

De Ronde van Lombardije, ook bekend als 'Il Lombardia', is één van de grote wielerklassiekers op de weg en is zelfs één van de vijf Monumenten. De Ronde van Lombardije is het laatste Monument op de wielerkalender en komt dus na Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. 'Il Lombardia' is meestal een zware klassieker van zo'n 240 kilometer waarbij heel wat hellingen overwonnen moeten worden. Wielerkrant houdt u op de hoogte over alle nieuws rond de Ronde van Lombardije.

Geschiedenis

In 1905 werd de Ronde van Lombardije voor de eerste keer gereden. Toen had het Italiaanse monument nog een andere naam, want het werd gereden onder de naam 'Milaan-Milaan'. Twee jaar later zou de wedstrijd dan toch de naam veranderen naar de Ronde van Lombardije. Vanaf 2011 maakt de Ronde van Lombardije deel uit van de UCI World Tour. Traditioneel is de Ronde van Lombardije het laatste Monument op de wielerkalender. 

Recordhouders

Als we een blik werpen op de recordhouders in de Ronde van Lombardije, zien we dat één Italiaan moederziel alleen op kop staat. Zo kon Fausto Coppi het wielermonument maar liefst vijf keer winnen. Alfredo Binda, nog een Italiaan, staat op de tweede plaats met vier overwinningen. De eerste Belgen die we tegenkomen, zijn Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Philippe Gilbert. Onze drie landgenoten wonnen de klassieker al twee keer. 

Parcours Ronde van Lombardije 2023

Van startplaats Como gaat over 238 kilometer naar aankomstplaats Bergamo, met ongeveer 4400 hoogtemeters op het programma. De eerste beklimming is de Madonna del Ghisallo: 8,8 kilometer klimmen aan 3,9%. Langs het Comomeer gaat het naar de Roncola, waarop het 9,4 kilometer klimmen is aan 6,6%. De Passo della Crocetta (11 kilometer aan 6,2%), de Zambla Alta (2,5 kilometer aan 7%), de Passo di Ganda (9,2 kilometer aan 7,3%) en de Colle Aperto (1,6 kilometer aan 7,9%) staan ook nog op het programma. Bij het opklauteren van die laatste klim zijn de renners al bezig aan de laatste vijf kilometer van de koers, de laatste drie kilometer richting finish verlopen die in dalende lijn.

Ronde van Lombardije favorieten

Remco Evenepoel heeft van de Ronde van Lombardije zijn laatste grote doel van het wielerjaar gemaakt. De Belgische kampioen zal het moeten opnemen tegen andere ronkende namen zoals Primoz Roglic en Tadej Pogacar. Vooral Pogacar weet perfect wat nodig is om 'Il Lombardia' op je naam te schrijven: de Sloveen deed het immers de twee voorbije jaren. Outsiders die erop hopen dat ze deze kleppers kunnen verrassen, zijn Richard Carapaz, Enric Mas en Michael Woods.

Ronde van Lombardije voor beloften

De Ronde van Lombardije voor beloften is al afgewerkt in het weekend voor de elite aan de beurt zijn. De U23-koers werd gewonnen door William Junior Lecerf, een jong talent uit de opleidingsploeg van Soudal Quick-Step.

Wanneer is de Ronde van Lombardije 2023?

De Ronde van Lombardije wordt in 2023 verreden op zaterdag 7 oktober.

Laatste nieuws uit Il Lombardia 2024

Meer nieuws