Ronde van Lombardije (Il Lombardia) 2023

Voeg tekst toe: Il Lombardia 2023

De Ronde van Lombardije, ook bekend als "Il Lombardia", is één van de grote wielerklassiekers op de weg en is zelfs één van de vijf 'Monumenten'. De Ronde van Lombardije is het laatste monument op de wielerkalender en komt dus na Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Luik-Bastenaken-Luik. Il Lombardia is meestal een zware klassieker van zo'n 240 kilometer waarbij heel wat hellingen overwonnen moeten worden. 

Geschiedenis

In 1905 werd de Ronde van Lombardije voor de eerste keer gereden. Toen had het Italiaanse monument nog een andere naam, want het werd gereden onder de naam 'Milaan-Milaan'. Twee jaar later zou de wedstrijd dan toch veranderen naar de Ronde van Lombardije. Vanaf 2011 maakt de Ronde van Lombardije deel uit van de UCI World Tour. Traditioneel is de Ronde van Lombardije het laatste monument op de wielerkalender. 

Recordhouders

Als we naar de recordhouders zien in de Ronde van Lombardije, zien we dat één Italiaan moederziel alleen op kop staat. Zo kon Fausto Coppi het wielermonument maar liefst vijf keer winnen. Alfredo Binda, nog een Italiaan, staat op de tweede plaats met vier overwinningen. De eerste Belgen die we tegenkomen, zijn Eddy Merckx, Roger De Vlaeminck en Philippe Gilbert. Onze drie landgenoten wonnen de klassieker al twee keer. 

 

Laatste nieuws uit Il Lombardia 2023

Meer nieuws