Laatste Belgische tijdritzege in Tour dateert van ... 1985: "Trots als Wout me opvolgt"

Bart Ver Elst
Bart Ver Elst
| 44 reacties
Laatste Belgische tijdritzege in Tour dateert van ... 1985: "Trots als Wout me opvolgt"
Foto: © photonews

Volg Wielerkrant nu via WhatsApp!

Het is met Eric Vanderaerden al van 11 juli 1985 geleden dat er nog eens een Belg een tijdrit won in de Tour. 34 jaar inmiddels, maar vrijdag kan er met Wout Van Aert een landgenoot die netelige statistiek voor eeuwig naar de jachtvelden sturen.

De tijdrit is min of meer gelijk aan de chronoproef in de Dauphiné die Van Aert won. "Ik gun het Wout van harte", vertelt Vanderaerden in HLN. "Ik zal trots op hem zijn als hij me opvolgt. En ik denk ook dat hij, in de flow van de afgelopen dagen, een grote kans maakt. Al zal hij naast de mannen met referenties in de discipline zoals Dennis en Küng ook rekening moeten houden met de klassementsrenners, Geraint Thomas op kop."

WK tijdrijden

Dennis is natuurlijk de wereldkampioen tegen de klok. Volgens Vanderaerden kan Van Aert ook in die discipline in de prijzen vallen. "Een ambitie die ook Wout op termijn gerust mag koesteren. Als je in juni een chronorace in de Dauphiné kunt winnen, moet dat ook eind september mogelijk zijn op een WK. Het liegt niet, zo'n tijdrit."

"Een gevecht tegen de klok en jezelf, dat enkel door mannen met inhoud kan worden gewonnen. Mannen met een 'grote motor'. Van Aert heeft er zo een. Goh, we gaan nog heel leuke tijden met hem beleven." Toch is het dus al 34 jaar geleden dat er nog eens een Belg een tijdrit won. Hoe komt dat? "Motivatie. Daar draait alles rond. Veel van onze toppers kunnen het niet opbrengen voor een tijdrit, terwijl ze best wel snoeihard met een fiets kunnen rijden."

Corrigeer
Fout gevonden in bovenstaand artikel? Meld het hier!

Schrijf je nu in voor de Wielerkrant nieuwsbrief

Meer nieuws

Meer nieuws

Populairste artikels

Nieuwste reacties