WK Veldrijden Dames 2026

Het hoogtepunt van het veldritseizoen is steevast het WK veldrijden en ook de dames komen dan in actie. Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle ontwikkelingen bij het WK veldrijden bij de vrouwen.

Al WK's sinds 1950

Het WK veldrijden is het kampioenschap georganiseerd door de UCI om de nieuwe wereldkampioenen in verschillende categorieën aan te duiden, bij zowel dames als heren. Met een regenboogtrui en gouden medaille als beloning voor die wereldkampioenen. De renners en rensters die tweede en derde eindigen, ontvangen respectievelijk de zilveren en bronzen medaille. Het is al sinds 1950 dat het WK jaarlijks georganiseerd wordt.

Opvolgster gezocht voor Fem van Empel

Op het WK veldrijden 2026 bij de vrouwen zal de strijd losbarsten om de opvolgster te worden van Fem van Empel. Zij pakte op het vorige WK in het Franse Liévin al haar derde wereldtitel. Dat deed ze door naar de overwinning te soleren met net geen twintig seconden voorsprong op de tweede, Lucinda Brand. Puck Pieterse maakte het podium compleet. Het werd zo hetzelfde WK-podium als in 2024. In het Nederlandse Hulst moet blijken wie in de voetsporen van Van Empel treedt en ook op de erelijst van het WK veldrijden voor vrouwen terechtkomt.

Het WK veldrijden voor dames is in 2026 voorzien voor zaterdag 31 januari. De start van het WK veldrijden bij de vrouwen is gepland om 15u in de namiddag. Ongeveer vijftig minuten later kennen we dan de nieuwe wereldkampioene bij de dames elite.

Alle favorieten voor WK 2026 uit Nederland

De nieuwe wereldkampioene kan natuurlijk ook de oude wereldkampioene zijn. Fem van Empel zal zeker gebrand zijn op een vierde opeenvolgende regenboogtrui, ook al heeft ze in de loop van het seizoen blessureproblemen gekend. Het is dus nog afwachten of Van Empel fit zal zijn op het WK. Lucinda Brand zal na haar tweede plaatsen uit de vorige edities het WK veldrijden 2026 ook met rood hebben aangekruist. Zowat alle kanshebbers op WK-medailles komen uit Nederland, enkel de Italiaanse Sara Casasola lijkt roet in het eten te kunnen gooien.