WK Veldrijden 2023

Het WK veldrijden wordt jaarlijks georganiseerd door de UCI om de nieuwe wereldkampioen en wereldkampioene aan te duiden in verschillende categorieën. Er is het WK bij de elite, het WK veldrijden voor beloften en het WK veldrijden voor junioren. Het eerste WK veldrijden voor mannen vond plaats in 1950, het eerste WK veldrijden voor vrouwen in 2000.

Recordhoud(st)er WK veldrijden

België is het meest succesvolle land op het WK veldrijden bij de heren elite. Recordhouder is Erik De Vlaeminck met in totaal zeven wereldtitels. Van 1968 tot en met 1973 werd Erik De Vlaeminck zelfs zes keer op rij wereldkampioen.

Op het WK veldrijden voor dames veroverde Nederland de meeste wereldtitels tot dusver. Een groot deel hiervan staan op de naam van Marianne Vos, die in 2022 al voor de achtste keer wereldkampioene werd.

WK veldrijden deelnemers

Wie in aanmerking komt voor winst op het WK veldrijden, hangt uiteraard ook af van de deelnemerslijst. Deelnemers komen uit allerlei landen, wat er voor zorgt dat op het WK veldrijden steeds het meest internationale deelnemersveld aanwezig is. 

WK veldrijden programma

Het programma van het WK veldrijden bestaat uit een WK Team Relay, een kampioenschap voor meisjes en jongens junioren, een kampioenschap voor de U23 bij heren en dames en een kampioenschap voor heren en dames elite.

Wielerkrant houdt u op de hoogte van alle wedstrijden op het WK veldrijden.

Op welke datum is het WK veldrijden 2023?

Het WK veldrijden gaat door in het Nederlandse Hoogerheide van vrijdag 3 tot en met zondag 5 februari 2023.

De dames elite rijden hun WK op zaterdag 4 februari. De heren werken hun WK af op zondag 5 februari.

Waar is het WK veldrijden op tv te bekijken?

In Vlaanderen op Sporza.
Bekijk en download de volledige kalender

Laatste nieuws uit WK Veldrijden 2023

Meer nieuws